Svijet
0

Talijanska policija oduzela Musolinijevu jahtu od biznismena povezanog s mafijom

Klix.ba
Talijanska policija je saopćila da je zaplijenila jahtu koja je nekada pripadala fašističkom diktatoru Benitu Mussoliniju, a koja je bila u posjedu biznismena povezanog s velikom organizovanom kriminalnom mrežom.

Nekadašnja Mussolinijeva jahta je među imovinom vrijednom 28 miliona eura koja je oduzeta od tri osobe i 10 kompanija. Ta imovina uključuje nekretnine, dionice i luksuzne automobile. Jahta je oduzeta od šezdesetosmogodišnjeg biznismena Salvatorea Squillantea. On je kupio jahtu pod nazivom "Black Flame" koju je Musoliniju poklonio prijatelj. Jahta je namjerno potopljena 1943. godine kako ne bi pala u ruke Nijemaca nakon pada fašističkog režima, ali je izvučena i restaurirana nakon rata.

U sudskim dokumentima se navodi da je Squillante povezan s rimskom mafijom koju predvodi bivši neofašistički gangster. Jahtu je iznajmio firmi koja pripada osuđenom ubici Salvatoreu Buzziju koji je optužen da je istaknuti član kriminalne organizacije.

Osim toga, policija posjeduje snimljene Buzzijeve telefonske razgovore u kojim on govori da je trgovina drogom manje unosna od "poslova s migrantima".