Je li inscenirao svoju smrt?
0

Talijani će ekshumirati legendarnog bandita sa Sicilije

SRNA
Foto: Keystone
Foto: Keystone
Ostaci legendarnog lidera bandita Salvatorea Giuliana, poznatog kao Sicilijanac, bit će ekshumirani usljed sumnje da je inscenirao sopstvenu smrt prije 60 godina, piše britanski dnevnik "Daily Telegraph".

Giuliano je tokom i nakon Drugog svjetskog rata bio na čelu "desperadosa", koji su pljačkali bogate zemljoposjednike i pomagali siromašnim seljacima.

Prema zvaničnoj verziji, Sicilijanca je u julu 1959. godine ubio njegov rođak i saradnik Gasparea Pisciotta, koji je nagovoren da izvrši ubistvo uz obećanje da će dobiti nagradu i pomilovanje za ranije prekršaje.

Međutim, već dugo postoje spekulacije da je Giuliano inscenirao sopstvenu smrt i da je u grobu sahranjen njegov dvojnik, koji je navodno ubijen na narešenje bandita.

Pošto je nekoliko godina uspjevao uspješno da izbjegne policijske potjere Giulian je navodno potom pobjegao u Tunis, a zatim u SAD.

Historičar Giuseppea Casarrubea, čiji je otac bio jedna od Giulianovih žrtava, proveo je deceniju istražujući ovaj slučaj i ubjedio je tužioce da iskopaju ostatke.

Stručnjaci će danas uzeti uzorke DNK kako bi ih uporedili sa preživjelim Giulianovim rođacima.
Casarrubea i njegov kolega historičar tvrde da tijelo ubijenog, koje je na fotografijama prikazano, nema nikakve sličnosti sa Giulianom.

Ovo je drugi put da se osporava Giulianova smrt jer je prvobitno javljeno da je ubijen u obračunu sa policijom. 

Međutim, to je osporio italijanski novinar, koji je utvrdio da je sukob lažan i da je tzv kralja Monteleprea ubio Pisciotta. On je umro nakon što je popio šolju zatrovane kafe u zatvoru.