|

Talijan iz Slovenije poslao pismo s otrovom češkom ministru

Talijan iz Slovenije poslao pismo s otrovom češkom ministru
0
F
FENA
12.1.2015. u 12:26
15
komentara
0

dijeljenja
Talijan iz Slovenije poslao pismo s otrovom češkom ministru
Slovenska policija uhapsila je osobu koja je sredinom novembra prošle godine češkom ministru finansija Andreju Babišu iz Slovenije poslala pismo u kojemu je bila smrtonosna doza otrova na bazi cijanida.
Riječ je o talijanskom državljaninu koji je 22. decembra prošle godine uhapšen na području Nove Gorice, potvrdio je u ponedjeljak za slovenske medije glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija. Protiv osumnjičenog je određen pritvor, uz kaznenu prijavu zbog čina terorizma.

Slovenska policija je, radeći na ovom slučaju, tijesno sarađivala s kolegama u Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj, zemljama iz kojih su nekim češkim visokim dužnosnicima prije dva mjeseca također slana pisma s opasnim tvarima i prijetnjama. Policija tvrdi da je nakon hapšenja osumnjičenog Talijana u Novoj Gorici takva aktivnost prestala.

Postupak protiv osumnjičenog talijanskog državljanina vodi specijalizirano tužilaštvo iz Nove Gorice, a postupci o istom slučaju vode se i u Italiji i u Češkoj.

Babiš je sredinom novembra na kućnu adresu primio pismo upućeno iz Slovenije, koje je odmah proslijeđeno u njegovo ministarstvo. Tako je otkriveno da je ono sadržavalo smrtonosnu dozu otrova. Babiš je u to vrijeme izjavio da je možda riječ o pokušaju osvete nekih privrednih krugova kojima je "stao na prste", iako je bilo i drugih pretpostavki.

Slična su pisma dobili i neki drugi istaknuti češki političari, među ostalima i ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec, kojemu je koverta s cijanidom bila poslana iz Švedske, a zbog toga su u uredima češke vlade jedno vrijeme na viši stepen bile podignute mjere sigurnosti.

Slovenska policija u novembru je, odmah je nakon prve obavijesti čeških organa, pokrenula opsežnu istragu u saradnji, ali do sada nije otkrivala njene pojedinosti pa niti to da je krajem prošle godine već otkrila počinitelja.

Prenoseći pisanje čeških medija, slovenski su mediji zadnjih sedmica navodili da je akcija slanja pisama s opasnim tvarima češkim političarima možda bila pokrenuta u krugovima koji se bave privrednim kriminalom, ali su i upozoravali na činjenicu da je Babiš, kojemu je pismo poslano iz Slovenije, vlasnik velikog prehrambenog koncerna Agrofert. To je poduzeće s najvećom pekarskom proizvodnjom u Češkoj, a uvrstilo se i u najuži krug potencijalnih kupaca ljubljanskog preduzeća Žito, najvećeg "pekara" u Sloveniji.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...