Talibanski zapovjednik ubijen u akciji zajedničkih snaga

F
FENA
9.12.2008. u 11:30
0
0
Talibanski zapovjednik ubijen u akciji zajedničkih snaga
0
Talibanski zapovjednik ubijen u akciji zajedničkih snaga Foto: Reuters
Afganistanske i NATO-ove snage ubile su talibanskog zapovjednika u operaciji južno od Kabula, u pokrajini u koju su u ovoj godini pobjegli pobunjenici, saopćile su u utorak snage pod vodstvom NATO-a.
Zapovjednik Mohammad Bobi naređivao je samoubilačke bombaške napade i ima dugačak dosje mučenja i otmica afganistanskih civila u pokrajini Logar, saopćio je NATO.

Bobiju je pružena mogućnost predaje, ali je on umjesto toga napao kombinirane snage i ubijen je tokom sukoba u ponedjeljak uvečer, saopćio je NATO. Njegova pogibija je potvrđena u utorak, javio je AP.

Pokrajina Logar, južnije od pokrajine Kabul, postala je utočište talibana u ovoj godini. Mještani u pokrajini tvrde da vlada ima malo ili nimalo kontrole u pokrajini van njene prijestonice.

Predviđeno je da između 3.000 i 3.500 dodatnih američkih vojnika koji stignu u Afganistan u januaru bude razmješteno u pokrajinama Logar i Wardak, dvije regije u blizini Kabula u kojima je zabilježen veliki priliv militanata u ovoj godini.

Američki zapovjednici tvrde da će agresivno napadati militante u tim regijama i kako očekuju da će nasilje buknuti u predstojećim mjesecima kako se broj sukoba povećava.

Veliki autoputevi koji prolaze kroz Wardak i Logar izuzetno su opasni. Konvoji sa zalihama redovno se napadaju a militanti postavljaju privremene blokade na cestama u potrazi za vladinim službenicima ili strancima kako bih oteli ili ubili.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: