Svijet
0

Talibanski zapovjednik prijeti novim nasiljem u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibani će pojačati napade na strane vojnike u Afganistanu u ovoj godini i ubit će svakoga ko pregovora s vladom, izjavio je u utorak vodeći pobunjenički zapovjednik.

Talibanski borci priredili su iznenađujući povratak u prošloj godini najkrvavijim nasiljem otkako su ih snage pod američkim vodstvom svrgnule s vlasti krajem 2001. Više od 4.000 ljudi ubijeno je na obje strane u 2006. godini, uključujući skoro 170 stranih vojnika.

Talibanski zapovjednik mula Dadullah izjavio je da će u novoj godini biti više napada na NATO-ve i američke snage.

"Samoubilački i gerilski napadi na NATO-ve, američke i koalicione snage nastavit će se i povećati u ovoj godini", izjavio je Dadullah Reutersu putem satelitskog telefona s nepoznate lokacije

Dadullah nije pomenuo prošlomjesečnu pogibiju Akhtara Mohammada Osmanija, najvišeg talibanskog zapovjednika koga su ubile američke snage od 2001.

Osmani je ubijen u američkom zračnom udaru na jugu zemlje, a drugi pobunjenički zapovjednik, koji je odbio da se predstavi, izjavio je ranije da će njegova smrt predstavljati udarac za talibane.

Oko 40.000 stranih vojnika nalazi se u Afganistanu, od kojih je 32.000 pod NATO-vom komandom. Oni pokušavaju osigurati dovoljan nivo bezbjednosti kako bi započeli razvojni projekti.