Svijet
0

Talibanski zapovjednik opovrgava umiješanost u napad na Benazir Bhutto

FENA
Dobro poznati pakistanski talibanski zapovjednik, za koga se tvrdi da je upućivao prijetnje smrću Benazir Bhutto tokom ovog mjeseca, u petak je odbacio bilo kakvu umiješanost u napad u kojem je ubijeno više od 130 ljudi u Karachiju.

"Nemam ništa s tim", izjavio je Baitullah Mehsud Reutersu putem satelitskog telefona s neotkrivene lokacije o napadu na kolonu Benazir Bhutto koja se kretala među stotinama hiljada pristalica što su došle pozdraviti je nakon povratka iz osmogodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva.

Za Mehsuda, koji djeluje u Waziristanu, plemenskoj regiji na granici s Afganistanom koja je postala centar aktivnosti Al-Qaide i talibana, javljano je da je upućivao prijetnje Benazir Bhutto nakon što je objavila planove da se vrati u Pakistan.

Njegovi borci trenutno drže više od 200 pakistanskih vojnika taocima nakon što su ih zarobili krajem augusta.

Drugi talibanski zapovjednik u Waziristanu - Haji Omar također je ove sedmice govorio o talibanskoj namjeri da ubije Benazir Bhutto i predsjednika Perveza Musharrafa zbog njihove podrške američkom ratu protiv terorizma i razmještanja američkih trupa u Afganistanu.