Demokratija nije opcija
1.2k

Talibanski komandant: Jasno je da ćemo uspostaviti šerijat, u potrazi smo za pilotima

V. K.
Talibani još uvijek nisu definirali sve detalje vladavine Afganistanom (Foto: EPA-EFE)
Talibani još uvijek nisu definirali sve detalje vladavine Afganistanom (Foto: EPA-EFE)
Komandant talibanskog pokreta Waheedullah Hashimi izjavio je za Reuters kako bi u narednom periodu talibani trebali uspostaviti sistem vlasti u Afganistanu te da će državom najvjerovatnije upravljati Vrhovno vijeće talibanskog pokreta.

U intervjuu koji je Waheedullah Hashimi dao za Reuters na neotkrivenoj lokaciji u blizini afganistansko-pakistanske granice, talibanski komandant izjavio je kako će struktura vlasti biti slična periodu između 1996. i 2001. godine, kad su talibani posljednji put upravljali zemljom.

U tom periodu vrhovni vođa pokreta Mullah Omar kontrolirao je stvari iz sjene, a svakodnevnim poslovima upravljalo je također Vrhovno vijeće.

Prema riječima komandanta, ulogu "lidera iz sjene" u ovom slučaju imao bi vođa talibana Hibatullah Akhundzada, koji bi bio iznad šefa Vrhovnog vijeća.

"Možda će Akhundzadin zamjenik imati ulogu predsjednika države", rekao je Hashimi. Vrhovni vođa talibana ima trojicu zamjenika i to Mawlavi Yaqooba, koji je ujedno i najstariji sin bivšeg vođe Mullaha Omara, vođu militantne mreže Haqqani Sirajuddina Haqqanija, kao i predsjednika Ureda talibanskog pokreta u Dohi Abdula Ghanija Baradara, koji vjerovatno ima najveće šanse za imenovanje na funkciju predsjednika.

Tokom razgovora za Reuters Hashimi je govorio i o samom političkom sistemu te je objasnio kako on neće i ne može biti demokratski.

"Neće uopće postojati demokratski sistem, jer on nema nikakvu bazu u našoj zemlji. Nećemo raspravljati o tome kakvu vrstu političkog sistema trebamo promijeniti u Afganistanu. To je potpuno jasno, sistem će biti šerijat i to je to", rekao je Hashimi, koji bi se ove sedmice trebao pridružiti sastanku talibanskog rukovodstva o uspostavljanju vlasti.

Pored političkog sistema, Hashimi je govorio i o vojnim pitanjima te je izjavio kako talibani planiraju uspostaviti nove nacionalne snage koje će uključivati članove talibanskog pokreta, ali i afganistanske vojnike koji se žele pridružiti.

"Većina njih je prošla obuku u Turskoj, Njemačkoj i Engleskoj. Zato ćemo razgovarati s njima da se vrate na svoja mjesta u vojsci. Naravno da ćemo uvesti neke promjene kako bismo napravili reformu vojske", ističe Hashimi.

Naglasio je kako su talibani naročito u potrazi za pilotima koji će postati dio talibanske vojske.

"Imamo kontakt s mnogim pilotima. Zamolili smo ih da dođu i pridruže se njihovoj braći i njihovoj vladi. Zvali smo mnoge od njih i tražimo brojeve od ostalih koji bi nam mogli pomoći", rekao je u razgovoru za Reuters talibanski komandant Waheedullah Hashimi.