The Sun
0

Talibanima u Afganistanu nestaje municije

Sarajevo-x.com
Prema pisanju britanskog tabloida "The Sun", talibanima u Afganistanu ponestaje municije i bombi.

Osim toga što im nestaje municije za puške AK-47, talibani nemaju ni bombi. Nestašica je uslijedila zbog povećanja cijene materijala od kojeg prave improvizirane ekplozivne naprave.

Komandanti britanske vojske tvrde da je do nestašice došlo zbog toga što su uspješno presječeni putevi snadbijevanja preko pakistanske granice.

"Izvještaji obavještajnih službi kažu da pobunjenici ostaju bez zaliha municije. To ih je primoralo da izbjegavaju sukobe. Ove vijesti su ohrabrujuće", rekao je neimenovani visokorangirani vojni izvor.

Danas se u Afganistanu nalazi oko 10.000 britanskih vojnika, što je najveći broj od početka rata. Od ljeta su pojačani napori zajedno sa afganistanskim snagama kako bi se slomio otpor pobunjenika.

Desetine novih patrola su raspoređene duž ključnih puteva na kojim su zaplijenjene značajne količine naoružanja i eksploziva. General Gordon Messenger je zaključio da se upornost i konstantni pritisak na pobunjenike konačno isplati, jer je i broj britanskih žrtava od augusta znatno smanjen.