Svijet
0

Talibani zaprijetili telefonskim kompanijama u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talibanski ekstremisti zaprijetili su u ponedjeljak da će raznijeti telekomunikacijske tornjeve širom Afganistana ako kompanije mobilne telefonije ne prekinu svoje signale na deset sati počevši od sumraka.

Talibanski glasnogovornik Zabiullah Mujaheed izjavio je da američki i ostali strani vojnici u zemlji koriste signale mobitela kako bi pratili pobunjenike i izvodili napade protiv njih.

Talibani su "odlučili da daju trodnevni rok svim kompanijama mobilne telefonije da prekinu emitirati svoj signal od 17 sati do tri sata ujutro kako bi spriječile neprijatelja da prikuplja obavještajne podatke s mobilnih telefona i zaustavile talibanske i civilne žrtve", izjavio je Mujaheed za Associated Press telefonom s nepoznate lokacije.

"Ako te kompanije ne prekinu emitirati svoj signal u roku od tri dana, talibani će napasti njihove tornjeve i njihove urede", kazao je.

U Afganistanu postoje četiri operatora mobilne telefonije, ali službenici tih kompanija nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Mobiteli su uvedeni u Afganistan nakon pada talibana 2001. Oni su postali ključno sredstvo komunikacije i jedan od najbrže rastućih i najprofitabilnijih sektora u ekonomiji zemlje.

Ekstremisti su i ranije prijetili kompanijama za mobilnu telefoniju, optužujući ih za saradnju s američkim i drugim stranim vojnim snagama.

Komunikacijski stručnjaci tvrde da američka vojska može putem satelita i drugih sredstava pratiti signale bez pomoći telefonske kompanije. Mobilni telefoni periodično šalju signale mreži čak i kada se s njih ne upućuju pozivi.

Mujaheed je izjavio da su talibani kontaktirali sve kompanije, ali da nijedna nije pristala na njihove zahtjeve. Njegove tvrdnje nisu se mogle odmah potvrditi iz nezavisnih izvora.