Rigidni režim
5

Talibani zabranili ženama u Kabulu posjetu sajmovima i parkovima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibani su zabranili afganistanskim ženama ulazak u javne parkove i sajmove u Kabulu, samo nekoliko mjeseci nakon što su naredili da pristup bude odvojen prema spolu.

Novo pravilo, uvedeno ove sedmice, dodatno istiskuje žene iz sve manjeg javnog prostora. Već im je zabranjeno putovati bez muške pratnje i prisiljene su nositi hidžab ili burku kad god su izvan kuće.

Srednje škole za djevojke također su zatvorene više od godinu dana u većem dijelu zemlje.

“Proteklih 15 mjeseci davali smo sve od sebe da to dogovorimo i sredimo, čak smo odredili i dane”, rekao je Mohammad Akif Sadeq Mohajir, glasnogovornik Ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje vrline.

Ali ipak, na nekim mjestima, zapravo, moramo reći na mnogim mjestima, pravila su prekršena. Bilo je miješanja [muškaraca i žena], hidžab nije poštovan, zato je odluka za sada donesena”, rekao je za AFP.

Vijest su s užasom dočekale žene i vlasnici parkova koji su uložili velika sredstva u razvoj objekata.

"Nema škola, nema posla... trebali bismo barem imati mjesto za zabavu", rekla je jedna majka, koja je tražila da joj se predstavi samo kao Wahida, dok je gledala svoju djecu kako se igraju u parku kroz prozor susjednog restorana .

Za susjednim stolom, Raihana, 21, koja studira islamsko pravo na univerzitetu, podijelila je svoje razočaranje nakon što je stigla u park kako bi provela dan sa svojim sestrama.

"Bili smo jako uzbuđeni... umorni smo od ostanka kod kuće.Očito, u islamu je dozvoljeno izlaziti i posjećivati parkove. Kad nemaš slobodu u vlastitoj zemlji, što onda znači živjeti ovdje?", rekla je Raihana.