Pakistan
0

Talibani uništili pet škola za djevojčice

FENA
Talibani su u ponedjeljak eksplozivom uništili pet škola u jednoj regiji na sjeverozapadu Pakistana kojim su islamistički militanti bliski Al-Qaidi dali rok do 15. januara da prestanu školovati djevojčice, saopćila je policija.

Talibani iz regije Swat zaprijetili su prošli mjesec da će ubiti sve djevojčice koje budu išle u školu poslije 15. januara i da će dinamitom dići škole u zrak.

U glavnom gradu regije Swat, Mingoriju, "četiri škole za dječake i jedna škola za djevojčice uništene su eksplozivom, izjavio je agenciji AFP Anwer Khan, šef lokalne policije.

"Niko nije povrijeđen", kazao je on.

Talibani su u jesen 2007. godine podmetnuli eksploziv u 173 škole, od kojih je 105 bilo za djevojčice, kako bi ponovo osvojili tu dolinu koja je bila prvo turističko odredište u zemlji, saopćila je vlada.

U ponedjeljak su sve škole bile zatvorene u Mingoriju.

U nedjelju je ministrica za informacije Sherry Rehman obećala da će, ne samo držati otvorenim sve škole u regiji, nego i one u cijelom sjeverozapadnom dijelu Pakistana, gdje islamisti bliski afganistanskim talibanima i Al-Qaidi svaki dan jačaju svoj utjecaj.

Ona je, čak, obećala da će ponovo otvoriti 1. marta sve škole za djevojčice u Swatu koje su zatvorene zbog nasilja.