"Praksa" u Afganistanu
41

Talibani uhapsili aktivistu koji se borio za prava žena na obrazovanje

D. B.
Istaknuti afganistanski aktivista koji se borio za prava žena na obrazovanje uhapšen je, a tinejdžerkama i ženama je i dalje zabranjeno da pohađaju nastavu, piše BBC.

Matiullah Wesa (30), koji je putovao u udaljene dijelove Afganistana u pokušaju da poboljša pristup obrazovanju svoj djeci, često je primao prijetnje, a sada su ga talibani uhapsili. Talibanske vlasti nisu zvanično saopćile zbog čega je lišen slobode, ali je činjenica da je postao još jedan u nizu aktivista koji su završili u pritvoru zbog borbe za obrazovanje žena.

U februaru je profesor Ismail Mashal, kritičar zabrane obrazovanja za žene, uhapšen u Kabulu dok je dijelio besplatne knjige. Oslobođen je 5. marta, ali se od tada nije oglašavao.

Wasa se od 2021. godine bori za prava djevojčica na obrazovanje, tačnije otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom. U svom posljednjem tvitu objavljenom u ponedjeljak, dan prije hapšenja, objavio je fotografiju volonterki koje s tražile "islamsko pravo na obrazovanje za svoje kćerke".

Prava žena su se postepeno ukidala otkako su se talibani vratili na vlast 2021. godine, odnosno poslije povlačenja snaga predvođenih SAD-om. Sada je pristup srednjim školama dozvoljen samo nastavnicima i dječacima.

U martu 2022. godine se pojavio tračan nade da će djevojčice moći pohađati srednju školu, no one su se vratile kućama uplakane zbog promjene stava talibanskih vlasti, odnosno objašnjenja da će se vratiti u škole nakon što se izradi plan prema šerijatu i afganistanskoj kulturi. Međutim, u decembru 2022. godine je studenticama zabranjen dolazak na univerzitete.

Talibani tvrde da su škole i univerziteti samo privremeno zatvoreni za djevojčice i žene dok s ene kreira "odgovarajuće okruženje".

Talibanske vlasti vrše pritisak na žene i na druge načine. Naređeno je da se moraju oblačiti tako da im se vide samo oči te da moraju imati pratnju muškog srodnika ako putuju više do 72 km. U novembru im je zabranjeno da dolaze u parkove, teretane i na bazene, tako da su ostale bez najjednostavnijih sloboda. Nova pravila se primjenjuju na različite načine u različitim dijelovima zemlje, no jasno je da stvaraju okruženje napetosti i straha.

Restrikcije su nastavljene uprkos međunarodnim kritikama i protestima žena, kao i aktivista koji govore u njihovo ime.