Svijet
0

Talibani sprečavaju 300.000 djece da idu u školu

FENA
Sve krvavija talibanska pobuna sprečava 300.000 učenika na jugu Afganistana da se školuju, izjavio je u ponedjeljak afganistanski predsjednik Hamid Karzai pred parlamentom.

Prošle godine 200.000 djece nije išlo u školu, kazao je šef države. "Neprijatelji ove zemlje žele da škole budu zatvorene, a naša djeca bez obrazovanja", kazao je predsjednik. "Nažalost, oko 300.000 djece ne može ići u školu zbog straha od terorista", kazao je on govoreći o zonama na jugu zemlje gdje je pobuna najžešća.

U mirnijim područjima oko milion djece je ove godine moglo krenuti u školu, objasnio je predsjednik, naglasivši da su djevojčice činile 40 posto učenika.

Jedan visoki zvaničnik za obrazovanje je u septembru izjavio agenciji AFP da je više od 110 nastavnika, studenata i drugih zaposlenika u sektoru obrazovanja ubijeno, većina njih na jugu Afganistana, u napadima koji se pripisuju talibanima.

Najmanje šest miliona djece, što je polovina djece školskog uzrasta, išlo je u školu prošle godine, što je šest puta više nego kad su talibani bili na vlasti.