Nova video snimka
0

Talibani prijete Parizu

FENA
Jedan talibanski vojni vođa zaprijetio je na video snimku koji je u ponedjeljak objavila arapska televizija Al-Arabiya da će poduzeti akcije u Parizu, ako se Francuzi ne povuku iz Afganistana.

Snimak, za koji Al-Arabiya ne navodi kako je do nje dospio ni koji datum nosi, sadrži također preuzimanje odgovornosti za operaciju koju su talibani izveli u augustu u Afganistanu i u kojoj je ubijeno 10 Francuza.

Snimak pokazuje vojnog vođu, identificiranog kao Faruk, čiji je glas dubliran na arapskom, kako obznanjuje da će Francuzi "čuti naš odgovor u Parizu", ako francuske trupe ne budu povučene iz Afganistana.

Francuska je rasporedila 2.600 svojih vojnika u Afganistanu, u okviru NATO-ovih Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti (ISAF) i u okviru američke operacije Enduring Freedom, a oko 700 vojnika u susjednim zemljama i u Indijskom okeanu.

Talibanski zvaničnik na tom video snimku preuzima odgovornost za operaciju od 18. augusta u kojoj je ubijeno 10 Francuza, a 21 ranjen, šezdesetak kilometara daleko od Kabula.

Fotografije žrtava napada iz zasjede izvršenog 18. augusta pronađene su početkom septembra kod jednog čovjeka uhapšenog dok se pripremao da izvrši napad u Afganistanu, izjavio je jedan afganistanski zvaničnik.

Pogledajte video.