Svijet
0

Talibani: Preostali taoci živi su i sigurni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibani nisu ubili preostala 22 južnokorejska hrišćanska dobrovoljaca koje drže kao taoce uprkos isteku roka, izjavio je u četvrtak talibanski portparol.

"Oni su na sigurnom i živi su", izjavio je talibanski portparol Qari Mohammad Yousuf Reutersu s nepoznate lokacije. Afganistnska vlada, kazao je, "odustala je od mirnog rješenjja ovog pitanja".

Talibani su afganistanskoj vladi dali rok u srijedu do 20,30 sati da pristane na zamjenu zatvorenih pobunjenika za grupu talaca, ali je rok istekao bez vijesti od otmičara dok Yousuf nije progovorio u četvrtak ujutro.

Ranije je general Ali Shah Ahmadzai, policijski načelnik pokrajine Ghazni, izjavio Reutersu da se 22 preostala taoca drže u toj pokrajini i da je jedan ubijen u srijedu i dodao kako je vlada spremna da nastavi pregovore sa otmičarima.

On je potvrdio kako policija također vjeruje da su taoci na sigurnom.

"Bio sam budan čitavu noć i ukoliko su talibani ubili ijednog od njih ja bih to znao. Pokušavamo kontakirati talibane radi nastavka razgovora", kazao je.

Sudbina 22 hrišćanska volontera visila je o niti tokom noći nakon što su pobunjenici ubili jednog taoca. Njegovo mecima izrešetano tijelo bilo je u blizni mjesta gdje je grupa oteta prošle sedmice.

On je identifikovan kao vođa grupe, Bae Hyung-kyu, pastor koji bi navršio 42. godinu života na dan kada je ubijen.

Južnokorejska vlada oštro je osudilo Baevo ubistvo, nazivajući ga neoprostivim zločinom.

"Vlada i narod Južne Koreje osuđuju otmicu nevinih civila i nanošenje patnje ljudskom životu", izjavio je Baek Jong-chun, vodeći savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjedničke Plave kuće.

"Maltretiranje nevinih civila nikada se ne može opravdati i nikada nećemo oprostiti ovakav nehumani čin", navodi on u izjavi koju je emitovala nacionalna televizija.