Zahtjevi nove vlasti
256

Talibani poručili afganistanskim imamima da pozivaju na jedinstvo

FENA
Talibani uputili nekoliko zahtjeva prema afganistanskim imamima (Foto: EPA-EFE)
Talibani uputili nekoliko zahtjeva prema afganistanskim imamima (Foto: EPA-EFE)
Talibani su danas zatražili od afganistanskih imama da pokušaju da se suprotstave negativnim izvještajima o njihovom pokretu i da uvjere ljude da ne pokušavaju pobjeći iz zemlje uoči prve džume, molitve petkom, nakon zauzimanja Kabula.

U današnjoj poruci, dok je masa nastavila da se okuplja pred aerodromom u Kabulu, talibani su saopćili da se nadaju da će svi imami u Kabulu i u afganistanskim pokrajinama promovirati dobrobiti islamskog sistema i tražit jedinstvo.

Talibani navode da bi oni trebali "ohrabriti naše sugrađane da rade na razvoju naše zemlje" i da "odgovore na negativnu propagandu neprijatelja, a ne da pokušaju da pobjegnu iz zemlje".

Poruka je došla u vrijeme dok su demonstranti, koji su mahali zastavama, jučer izašli na ulice još afganistanskih gradova i dok se protivljenje talibanskom osvajanju vlasti širi. Svjedoci su saopćili da je nekoliko ljudi ubijeno dok su militanti pucali u masu u gradu Asadabadu na istoku zemlje.

"Naša zastava, naš identitet", uzvikivala je masa muškaraca i žena koji su mahali crno-bijelo-zelenim nacionalnim zastavama, vidljivo je na videosnimku postavljenom na društvene mreže, na dan kada su Afganistanci proslavljali godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije iz 1919., prenosi agencija Reuters.