Afganistan
0

Talibani pogubili trudnicu pod optužbom za preljubu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Talibani su pogubili trudnicu pod optužbom za preljubu u zapadnom Afganistanu, saopćio je zvaničnik u ponedjeljak. Talibanski sud u u Qadisu, udaljenoj oblasti u pokrajini Badghis, proglasio je Bibi Sanawbar, 40-godišnju udovicu, "krivom što je zatrudnila tokom tajne veze", saopćio je Jabar Saleh, zamjenik policijskog načelnika pokrajine, za Njemačku novinsku agenciju dpa.

Talibanski sud u u Qadisu, udaljenoj oblasti u pokrajini Badghis, proglasio je Bibi Sanawbar, 40-godišnju udovicu, "krivom što je zatrudnila tokom tajne veze", saopćio je Jabar Saleh, zamjenik policijskog načelnika pokrajine, za Njemačku novinsku agenciju dpa.

Sanawbar je držana u zatvoru tri dana prije nego što je javno pogubljena, kazao je on i dodao; ona je prvo izbičevana 200 puta i potom joj je pucano u glavu tri puta".

Mula Mohammad Yousif, talibanski zapovjednik u oblasti, osudio je ženu na smrt i lično je izveo kaznu u nedjelju, kazao je Saleh.

Dok su bili na vlasti od 1996 do 2001., talibani su izvodili javna pogubljenja, uglavnom na mjestima za rekreaciju poput fudbalskih stadiona.

Pod ultraislamističkim režimom, talibani su javno kamenovali i bičevali one za koje su njihovi sudovi ustanovili da su imali seks van braka.

Skoro devet godina nakon svrgavanja njihovog režima u invaziji pod američkim vodstvom, militantna grupa još provodi pravdu zasnovanu na svom rigoroznom tumačenju islamskih zakona u područjima u kojima trenutno drži vlast.

Zvaničnici sa zapada zemlje saopćili su da je područje u kojem je obavljeno nedjeljno pogubljenje u potpunosti pod kontrolom pobunjenika.

Oni su u posljednjim godinama također ubili na desetine Afganistanaca, uključujući žene, nakon što su ih optužili za špijuniranje u korist prozapadne afganistanske vlade ili međunarodnih snaga.

Među pogubljenima bio je sedmogodišnji dječak, koga su ubili pod optužbom da je špijunirao za afganistansku vladu u južnoj pokrajini Helmand u junu.