Dok se SAD i NATO povlače
92

Talibani osvojili značajnu bazu afganistanske vojske u provincija Ghazni

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibanski pobunjenici u Afganistanu napali su i osvojili ključnu vojnu bazu u jugoistočnoj provinciji Ghazni. Najnoviji napad dogodio se u momentu kada su Sjedinjene Države i NATO nakon gotovo 20 godina rata formalno započeli povlačenje vojnika iz zemlje.

Dvoje visokih članova provincijskog vijeća izjavili su da je afganistanska vojska stacionirala desetine svojih snaga u bazi izvan glavnog grada pokrajine, također nazvane Ghazni, prije pobunjeničkog napada.

Izvještaji lokalnih medija kažu da su sukobi koji su uslijedili trajali nekoliko sati i usmrtili najmanje 17 vojnika.

Načelnik afganistanske vojske, general Mohammad Yasin Zia, koji je ujedno i vršilac dužnosti ministra odbrane, potvrdio je novinarima u Kabulu da je baza pala, ali nije dao više detalje.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da su njihovi borci zaplijenili teško i lako naoružanje, zarobili 25 vojnih lica i ubili "jedan broj drugih".

Kritičari strahuju da će se nasilje u Afganistanu pojačati ukoliko talibani i afganistanska vlada ne nastave sa mirovnim pregovorima i ne postignu dogovor o podjeli moći prije nego što sve strane trupe napuste zemlju u sljedećih nekoliko mjeseci.

Trupe su trebale da napuste Afganistan do 1. maja u skladu sa sporazumom koji je Washington potpisao s talibanima u februaru 2020. u zamjenu za prestanak pobunjeničkih napada na strane snage i protuteroristička osiguranja.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden najavio je prošlog mjeseca da će povlačenje započeti 1. maja i završiti do 11. septembra. Biden je naveo logističke razloge pomjeranja roka.

Talibanski glasnogovornik Mujahid rekao je da pomjeranje roka opravdava svaki napad njihove vojske protiv "okupatorskih snaga".