Svijet
0

Talibani oslobodili dvanaest južnokorejskih talaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Talibani su u srijedu oslobodili 12 od ukupno 19 južnokorejskih talaca koje su obećali osloboditi na osnovu sporazuma postignutog s južnokorejskom vladom na rješenju skoro šestosedmične talačke krize.

Taoci su pušteni pod skrb zvaničnika Međunarodnog komiteta Crvenog križa na dvije odvojene lokacije u centralnom Afganistanu u blizini grada Ghazni. Prva grupa od tri žene oslobođena je u selu Qala-e-Kazi. Nekoliko sati kasnije, četiri žene i jedan muškarac oslobođeni su u pustinji u blizini Shah Baza. Kako se primicao kraj dana, talibani su oslobodili još četiri taoca na glavnom putu oko pedest kilometara od grada Ghazni, sudeći po izvještaju novinara Associated Pressa koji je prisustvovao na sva tri mjesta izručenja.

Tri žene su stigle u Qala-e-Kazi u jednom automobilu, glave su im bile pokrivene crvenim i zelenim maramama. Zvaničnici Crvenog križa brzo su prebacili tri žene u svoja vozila prije nego što su krenuli u prostorije Crvenog polumjeseca u Ghaznom, javili su svjedoci.

U Seulu je portparol južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova Cho Hee-yong izjavio kako izgleda da tri žene, koje je identifikovao kao Ahn Hye-jin, Lee Jung-ran i Han Ji-young, nemaju zdravstvenih problema.

Kako bi osigurala oslobađanje crkvenih radnika, Južna Koreja ponovo je potvrdila obećanje koje je dala znatno prije talačke krize da će povući svoje vojnike iz Afganistana do kraja godine. Seul je također saopćio da će spriječiti južnokorejske misionare da rade u toj zemlji, što je već i obećao učiniti.

Talibani su očigledno odstupili od ranijih zahtjeva za razmjenom zatvorenika.

Talibani su prvobitno oteli 23 taoca dok su putovali autobusom iz Kabula u bivše talibansko uporište Kandahar 19. jula. Krajem jula, militanti su pogubili dvojicu talaca, a u ovom su mjesecu oslobodili još dvije taokinje.

Pobunjenici su objavili da će osloboditi sve taoce, koje drže na raznim lokacijama, tokom narednih nekoliko dana.

Generalni sekretar UN-a Ban ki-Moon, bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova, pozdravio je vijest o postizanju sporazuma i pozvao je na brzo oslobađanje svijh preostalih talaca.

Kazao je da će koristiti "sva rasploživa sredstva" kao generalni sekretar kako bi pomogao u njihovom oslobađanju, u razgovorima s liderima u Afganistanu i regiji koji bi mogli imati uticaja.

"Pozdravljam vijest da su se predstavnici južnokorejske vlade i talibana dogovorili oko oslobađanja 19 preostalih talaca", izjavio je on.