Svijet
0

Talibani oslobili visokoga pakistanskog lokalnog zvaničnika

FENA
Talibani su oslobodili visokoga pakistanskog lokalnog zvaničnika Syeda Mohammada Jaweda, nakon što su vlasti u Peshawaru odlučile pustiti na slobodu dva talibanska borca, potvrdio je glasnogovornik pakistanske vojske.

"Oslobodili smo zvaničnika i šest pripadnika njegova osiguranja u zamjenu za dvojicu naših saboraca", potvrdio je kasno u nedjelju navečer glasnogovornik talibana Muslim Khan za agenciju Reuters.

Komesara pakistanske regije Malakand (koja uključuje i oblast Swata) Jaweda u nedjelju su oteli talibani, nakon što su dan ranije uhapšena dva talibana u Peshawaru, glavnom gradu Sjeverozapadne granične pokrajine.

Talibani su ocijenili da hapšenje (talibanskih boraca) krši uvjete mirovnog sporazuma koji je stupio na snagu 15. februara ove godine.

Pakistanska vlast odlučila je podržati dogovor s radikalnim imamom Maulanom Sufijem Muhammadom za obnovu islamskog prava u oblast Swata i u susjednim oblastima bude li imam mogao "nagovoriti" talibane da odustanu od oružane borbe.

Prije dva dana visoki pakistanski zvaničnik je potvrdio da su talibani i pakistanski zvaničnici postigli dogovor o miru.