Afganistan
0

Talibani opljačkali banka u Kabulu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Naoružana grupa osoba upala je u srijedu u jednu banku u Kabulu, a talibani su saopćili da njeni borci stoje iza napada kojim žele da ugroze održavanje sutrašnjih predsjedničkih izbora, dok policija tvrdi da je riječ o kriminalcima.

Iz banke, koja se nalazi na samo nekoliko stotina metara od predsjedničke palače, i dalje odjekuju slabije eksplozije i pucnji, a svjedoci su vidjeli da su dva tijela iznijeta iz zgrade. Prema pojedinim izvještajima, snage sigurnosti su ubile trojicu pljačkaša banke.

Portparol talibana je saopćio da su napad izvršila petorica njihovih boraca, koristeći pojas s eksplozivom, dok policija demantuje navode pobunjenika, tvrdeći da je riječ o "običnim" kriminalcima čiji se plan o pljački banke nije ostvario i sada pokušavaju da izbijegnu hapšenje, prenose agencije.

  • Ne znamo ko su oni. Mogu da budu i kriminalci i teroristi, rekao je portparol ministarstva unutarnjih poslova Zemarai Bashari.

-Operacija i dalje traje i pokušavamo da ih uhvatimo žive, dodao je on.

Snage sigurnosti spriječile su televizijske kamere i fotoreportere da priđu banci pošto su vlasti ranije naredile medijima da ne izvještavaju o nasilju tokom sutrašnjih izbora za novog šefa države kako se građani ne bi uplašili i odustali od glasanja.

Talibanski ekstremisti su mjesecima ranije najavili da će učiniti sve kako bi spriječili održavanje izbora u trenutku kad se zemlja suočava s najvećim nasiljem od zbacivanja talibanskog režima, 2001. godine.

U samoubilačkom napadu u utorak u Kabulu ubijeno je osam osoba, a više od 50 je ranjeno, što je samo jedan od napada koji su zabilježeni širom zemlje uoči početka izbora u četvrtak.