Svijet
0

Talibani odrubili glavu pripadnika afganistanske obavještajne službe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski pobunjenici su oteli a zatim odrubili glavu pripadnika afganistanske obavještajne službe te napali jedno od vozila te službe bombom na daljinsko upravljanje u dva odvojena napada, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Broj žrtava u vozilu nije bio odmah poznat.

Posljednje nasilje uslijedilo je nakon bombaškog napada u nedjelju u kojem su ubijena dva oficira obavještajne službe, vojnik i vozač u Mehtar Lamu, prijestonici istočne pokrajine Laghman, javio je AP.

U ponedjeljak je u oblasti Alingar iste pokrajine vozilo obavještajne službe koje se kretalo iz susjedne pokrajine Nuristran pogođeno bombom na daljinsko upravljanje, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Abdul Karim. Kazao je da je bilo žrtava, ali nije imao odmah dodatnih detalja.

Još jedna bomba na daljinsko upravljanje podmetnuta pokraj puta aktivirana je u nedjelju kada su ubijena dvojica pripadnika obavještajne službe, jedan vojnik i njihov vozač, saopćio je Karim. Napad se desio u pokrajinskoj prijestonici Mehtar Lamu.

"Neprijatelj nije dovoljno hrabar da se bori licem u lice s afganistanskom vojskom. Oni moraju pribjegavati napadima bombama pokraj puta i samoubilačkim bombaškim napadima", kazao je Karim.

U pokrajini Ghazni, jugozapadno od Kabula, talibani su u nedjelju pozvali pripadnika obavještajne službe u jednu kuću, oteli ga i odrubili mu glavu, saopćio je u ponedjeljak zamjenik guvernera pokrajine Mohammad Kazim Allayar. Kazao je da je vlasnik kuće pod istragom.

U subotu se bombaš-samoubica raznio u istočnom gradu Khostu, ubivši šest civila i ranivši 40 ostalih, saopćili su zvaničnici.

Posljednje nasilje uslijedilo je u vrijeme dok su vojnici NATO-a i afganistanske vojske pokrenuli svoju dosad najveću ofanzivu u južnom Afganistanu kako bi bi protjerali talibanske militante sa sjevernog ruba pokrajine Helmand poznate po proizvodnji opijuma.

Brojni militanti ubijeni su u kampanji koja ima za cilj stvoriti uvjete za ekonomski razvoj i uvjeriti Afganistance da podrže krhku vladu predsjednika Hamida Karzaija.