Svijet
0

Talibani odbili predsjednikovu ponudu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Hamid Karzai ponudio je talibanskim vođama da se sastanu i da militanti dobiju poziciju u vladi, ali glasnogovornik militanata kazao je u nedjelju da grupa "nikada" neće pregovarati sa afganistanskim vlastima dok su američke i NATO trupe u zemlji.

Karzai je ponudu dao samo nekoliko sati nakon što je bombaš samoubica prerušen u vojnika napao vojni autobus u subotu, ubivši 30 osoba, većinom afganistanskih vojnika, javlja AP.

Sve češće pozivajući na pregovore posljednjih sedmica, Karzai je kazao da je voljan da se sretne sa vođama militanata Mullah Omarom and Gulbuddinom Hekmatyarem, bivšim premijerom i pobunjeničkim vođom.

"Ako pronađem njihovu adresu ne moraju oni dolaziti meni, ja ću lično doći i stupiti u kontakt sa njima", kazao je Karzai.

Takođe upitavši: "Poštovani gospodine Mullah i poštovani gospodine Hekmatyar zašto uništavate zemlju?"

"Čak i da Karzai napusti predsjedničku poziciju Mullah Omar neće pristati na pregovore", kazao je talibanski glasnogovornik Qari Yousef Ahmadi, dodavši da "strane trupe nemaju pravo pregovarati o Afganistanu".

Karzai je kazao da je kontaktirao talibane preko plemenskih vođa, te da vlada ne komunicira direktno sa gerilcima.

Nije poznato gdje se Omar nalazi. Karzai je ranije tvrdio da se nalazi u pakistanskom gradu Quetta, uporištu militanata sa druge strane afganistanske granice u pokrajini Kandahar.