{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Talibani odbijaju Obamin poziv

F
11.3.2009. u 02:15
0
8
Talibani odbijaju Obamin poziv
0
Talibani odbijaju Obamin poziv
Foto: AP
Talibani su odbacili ideju američkog predsjednika Baracka Obame da uspostavi kontakt s umjerenijom strujom u njihovim redovima kao „nelogičnu” i ocijenili da je povlačenje stranih vojnika iz Afganistana jedini način da se završi rat.
„Talibani su jedinstveni, imaju jednog lidera, jedan cilj, jednu politiku, ne znam zašto pričaju o umjerenim talibanima i šta to uopće znači”, rekao je Reutersu predstavnik talibana Kari Moahamd Jusuf na pitanje kakav je stav talibanskog vođe Mule Omara o Obaminom prijedlogu.

Obama je u nedavnom intervjuu New York Timesu izrazio spremnost da sarađuje s umjerenim elementima u Afganistanu, slično kao što je to rađeno u Iraku.

„Ako to znači da će razgovarati s onima koji se ne bore, već sjede kod kuće, treba da znaju da je razgovor s njima besmislen”, rekao je Jusuf.

U Iraku, dogovor sa sunitskim liderima da njihovi ljudi patroliraju u lokalnim naseljima je, po ocjeni mnogih, dovela do naglog pada nasilja.

Američki predsjednik je ukazao da je situacija u Afganistanu kompleksnija nego u Iraku. On namjerava da narednih mjeseci pošalje još 17.000 američkih vojnika u Afganistan gdje je trenutno raspoređeno 70.000 stranih vojnika od čega 38.000 američkih.

Neki zapadni političari i vojni stručnjaci u posljednje vrijeme ukazuju da se rat u Afganistanu ne može dobiti samo vojnim sredstvima i da će rješenje morati da uključi i neku vrstu pomirenja.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je na vlasti od kada su američke trupe svrgle talibane 2001, pozdravio je Obamin prijedlog.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: