Svijet
0

Talibani objavili da su ubili jednog od južnokorejskih talaca i dali novi ultimatum

FENA
Ghazni
Ghazni
Talibani su u srijedu objavili, ne iznoseći nikakve dokaze, da su ubili jednog od 23 južnokorejska taoca u Afganistanu, u pokrajini Ghazni.

"Danas smo ubili jednog Južnokorejca jer afganistanska vlada nije poštena u pregovorima", izjavio je telefonom Yussef Ahmadi, glasnogovornik pobunjenika.

Talibani zvanično zahtijevaju oslobađanje osam svojih zatvorenika u Afganistanu za isti broj južnokorejskih talaca i žele potom nastaviti pregovore o sudbini ostalih taoca.

Ahmadi je izjavio nešto ranije da afganistanske vlasti "ravnodušno razmatraju" zahtjeve talibana, tvrdeći da će talibani pogubiti neke taoce u večernjim satima ako ne vide nikakakv pomak u pregovorima".

Šef afganistanske vladine delegacije u Ghazniju Waheedullah Mujadedi potvrdio je da su talibani u Afganistanu pogubili jednog od 23 južnokorejska taoca.

"Mogu potvrditi da su talibani pogubili jednog od talaca", rekao je on telefonom.

Talibani su u srijedu, odmah nakon pogubljenja jednog od južnokorejskih talaca, objavili da njihov posljednji ultimatum ističe u srijedu u večernjim satima.

"Utvrdili smo novi i posljednji ultimatum koji ističe večeras. Ako se ne ispoštuju svi naši zahtjevi, ostali taoci bit će ubijeni", rekao je telefonom Yussef Ahmadi.