Afganistan
159

Talibani ne žele monopolizirati vlast, traže odlazak Ghanija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibani tvrde da ne žele monopolizirati vlast, ali insistiraju da neće biti mira u Afganistanu dok se ne postigne pregovaračko rješenje i predsjednik Ashraf Ghani se ne ukloni s vlasti.

U intervjuu za Associated Press, talibanski portparol Suhail Shaheen, koji je također član pregovaračkog tima radikalnog pokreta, izložio je stav pobunjenika o tome šta bi se iduće trebalo desiti u zemlji na rubu ponora.

Talibani su brzo osvojili teritorije u posljednim sedmicama, zauzimajući strateške granične prelaze i napadajući brojne pokrajinske prijestonice, u ofanzivi koja je uslijedila nakon objave napuštanja američkih i NATO-vih vojnika Afganistana.

Ove je sedmice vodeći američki vojni oficir, general Mark Milley, izjavio na konferenciji za novinare u Pentagonu da talibani imaju "strateški momentum" i nije odbacio mogućnost da talibani zauzmu kompletnu zemlju.

"Ne mislim da je kraj igre već zapisan", kazao je.

Shaheen je izjavio da će talibani položiti oružje kada vlada dogovorena kroz pregovore bude prihvatljiva za sve strane u sukobu i kada vlada predsjednika Ashrafa Ghanija ode s vlasti.