Svijet
0

Talibani najavili oslobađanje dviju bolesnih taokinja

FENA
Talibanski glasnogovornik izjavio je u nedjelju da će talibani uskoro osloboditi dvije bolesne južnokorejske taokinje, ali je izjavio da o vremenu njihovog oslobađanja još nije odlučeno.

Crveni križ je sopćio da nema nikakve informacije o najavljenom oslobađanju.

U međuvremenu su u eksploziji bombe podmetnute pokraj puta ubijena tri pripadnika koalicije pod američkim vodstvom u istočnom Afganistanu, saopćila je američka vojska.

Vojnici su učestvovali u borbenim operacijama u pokrajini Nangahrar gdje je bomba podmetnuta pokraj puta eksplodirala kod njihovog vozila u nedjelju.

Civil prevodilac također je poginuo. Koalicija nije objavila nacionalnost vojnika, iako većinu vojnika u istočnom Afganistanu čine Amerikanci, javio je AP.

S ove tri pogibije broj vojnika ubijenih u Afganistanu u posljednja dva dana porastao je na pet. Dva NATO-ova vojnika ubijena su u odvojenim incidentima u istočnom i južnom Afganistanu.

Talibanski glasnogovornik Qari Yousef Ahmadi izjavio je da će dvije Južnokorejke biti oslobođene djelimičmno i zbog toga što su talibanski lideri zadovoljni napretkom u direktnim pregovorima između dvojice talibanskih vođa i južnokorejskih pregovarača.

"O vremenu još nije odlučeno. To bi se moglo biti danas", izjavio je Ahmadi o oslobađanju, ponavljajući objavu koju je dao u subotu.

Pouzdanost Ahmadijevih informacija je upitna. Ispostavilo se da su se neke od njegovih ranijih tvrdnji pokazale netačnima.

Vlada Južne Koreje je odbila komentirati tvrdnje talibana da su oslobodili dvije južnokorejske taokinje.

Južnokorejski vladin dužnosnik, koji je zatražio da ne bude imenovan, rekao je u nedjelju telefonski agenciji Reuters: "Nemamo komentara na te izvještaje. Ali nastavljamo direktan kontakt s talibanima. Vlada će potvrditi izvještaje i komentirati onda kada dobije taoce", dodao je on.

Grupa dobrovoljaca jedne korejske crkve oteta je 20. jula u pokrajini Ghazni i smatra se da ih otmičari talibani tamo i drže. Talibani su ubili dva taoca muškarca koji su bili dio grupe od 23 člana koje je u humanitarnu misiju poslala crkva iz Seoula. Od preostalih talaca 18 su žene.