Svijet
0

Talibani govore o 20 miliona dolara otkupa, Seul demantira

FENA
Južna Koreja isplatila je talibanima otkup od 20 miliona dolara za oslobađanje preostalih 19 hrišćana dobrovoljaca otetih sredinom jula, izjavio je danas neimenovani talibanski komandant, ali je Seul demantirao njegove tvrdnje.

Talibanski komandant, jedan od 10 članova koji čine vijeće talibanskog pobunjeničkog pokreta na čijem čelu je mula Mohamed Omar, rekao je u izjavi za Reuters da će novac od otkupa, koji je dala južnokorejska vlada, biti upotrijebljen za "obnovu komunikacione mreže i kupovinu oružja i vozila da bi mogli da povećaju broj samoubilačkih napada".

Iz predsjedničkog kabineta Južne Koreje je međutim danas demantirana ta tvrdnja talibanskog komandanta.

U saopćenju se kaže da su taoci pušteni pošto su prihvaćena dva uvjeta talibanskih pobunjenika - povlačenje iz Afganistana 200 vojnika i medicinara iz Južne Koreje, što je Seul i inače planirao da uradi do kraja godine, i prestanak misionarskog rada u Afganistanu.

Talibani su 19. jula oteli 23 južnokrejska hrišćanska dobrovoljaca. Dva muškaraca su ubijena pošto su bili prekoračeni rokovi koje su otmičari dali za ispunjenje svojih uvjeta.

U toku prve runde pregovora o oslobađanju talaca talibani su u znak dobre volje pustili dvije žene.

Posljednjih 12 talaca pušteno je u petak. Avion UN-a ih je prebacio u Dubai odakle će danas biti vraćeni u domovinu.