Svijet
0

Talas vrućina popušta u Australiji

FENA
Talas vrućina na jugoistoku Australije, kakav nije zabilježen u posljednjih 100 godina, malo je popustio danas, ali zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru ostaje na snazi.

Temperature u većini glavnih gradova pale su ispod 40 stepeni Celzijusa, prvi put u proteklih nekoliko dana, osim u nekim dijelovima Melbournea i Adelaide. Australijske vlasti strahuju da je talas vrućina uzrok smrti više starijih građana, poslije 22 "iznenadne smrti" u Adelaidi u petak.

Pod "iznenadnom smrću" podrazumijeva se smrt od srčanog ili moždanog udara, rekao je jedan zvaničnik hitne pomoći i dodao da će autopsijom biti utvrđeno da li su srčani problemi uzrok smrti građana, prenose agencije.

U Melbourneu je uglavnom obnovljeno snabdijevanje električnom energijom, zbog čijeg nestanka je stotine hiljada domaćinstava u petak ostalo u mraku. Požari, međutim, još bukte na istoku države Victorija, a kako je saopćio portparol državne vatrogasne službe u vatrenoj stihiji uništeno je 15 kuća i 6.000 hektara, a plamenovi se nalaze na samo dva kilometra od glavnog strujnog voda.

Požari u drugim dijelovima države su uglavnom stavljeni pod kontrolu. Zvaničnici smatraju da su neki požari namjerno izazvani i u većini oblasti na snazi je zabrana paljenja vatre na otvorenom.

Prema prognozi australijske meteorološke službe temperature će u većini gradova u nedjelju biti ispod 40 stapeni Celzijusa, osim u Adelaidi gdje će najviša dnevna temperatura iznositi 40 stepeni.