Svijet
0

Talas hladnoće zahvatio Južnu Ameriku, devet mrtvih

FENA
Talas izuzetne hladnoće s Antarktika je zahvatio Južnu Ameriku, čak i njene tropske regije, izazivajući smrtne slučajeve zbog smrzavanja, zatvaranje škola i obilje problema.

Najmanje devet osoba je umrlo od izuzetne hladnoće, snijega i leda koji su zahvatili najveći dio Argentine, javio je BBC.

Lokalne nevladine organizacije saopćile su da su žrtve uglavnom beskućnici koji žive na ulicama glavnog argentinskog grada Buenos Airesa i da se radi o smrti uslijed smrzavanja.

Smrtnih slučajeva od smrzavanja ima i u Paragvaju, Urugvaju i Boliviji gdje su se dvije osobe smrzle u tropskom regionu Santa Cruza. Bolivijske vlasti su zbog hladnoće proglasile obustavu nastave u školama do 21. jula. Hladni talas s Antarktika pogodio je i Čile, južni dio Brazila i istočni dio Perua.

Temperature u regionu Južne Amerike kreću se od minus 14 stepeni u Patagoniji do nule ili najviše plus tri stepena u sjevernim djelovima.

Izuzetno teška situacija je u Argentini koja je već danima zahvaćena hladnom maglom. Argentinske vlasti su preduzele mjere da pomognu stanovništvu u uslovima velike hladnoće - povećan je uvoz električne energije iz Brazila i industriji je zabranjena upotreba prirodnog plina da bi imala dovoljno domaćinstva koja se griju tim energentom.

Meterološke službe u regiji javljaju da je zima izuzetno jaka ove godine u sjevernoj hemisferi.