Svijet
0

Tajvanski lider najavio pokretanje novog dijaloga s Kinom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina i Tajvan složili su se da ponovo pokrenu zvanični dijalog nakon prekida od skoro jedne decenije, izjavio je u ponedjeljak novoizabrani tajvanski potpredsjednik Vincent Siew, dok se odnosi između dva rivala sada otopljavaju nakon izbora nove tajvanske vlade sklonije Kini.

Siew je održao historijski sastanak s kineskim predsjednikom Huom Jintaom tokom ekonomskog foruma koji je održan proteklog vikenda, na kojem su se dvojica lidera dogovorila da ponovo započnu razgovore koji su zamrznuti od 1999. godine, izjavio je Siew novinarima po povratku u Tajpeh, javio je Reuters.

"Mnogo je leda bilo među nama, mi ne želimo da ga otopimo odjednom i da ga pretvorimo u poplavu. Potrebno nam je vrijeme, mudrost i snaga da prikupimo dobru volju i obostrano povjerenje", izjavio je Siew.

Kina smatra samoupravni Tajvan svojom teritorijom od kraja kineskog građanskog rata 1949. i tvrdi da će vratiti ostrvo pod svoju vlast, i silom ako bude nužno.

Siew je izjavio kako je prerano komentirati vremenski okvir, ali da obje strane žele započeti razgovore što skorije.

Posljednjih osam godina odnosi preko Tajvanskog tjesnaca su se pogoršali pod administracijom odlazećeg tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana, čija se Demokratska progresivna stranka zalaže za zvaničnu nezavisnost od Kine.

Prošlog mjeseca glasači su, međutim, većinom glasova izabrali vodećeg opozicionog kandidata, Ma Ying-jeoua, i njegovog kolegu Siewa, iz Nacionalističke stranke (KMT), da postanu naredni tajvanski predsjednik i potpredsjednik, djelimično i zbog njihovih obećanja da će poboljšati veze s Kinom.

Njih dvojica će preuzeti dužnost 20. maja.

Ma je izjavio: "Nakon 20. maja mi ćemo odmah insistirati na nastavku razgovora između dvije strane i nadamo se da će se to desiti veoma brzo."

Kina i Tajvan započeli su zvaničan dijalog nakon što su postigli takozvani konsensuz iz 1992. u kojem su obje strane pristale da se povinuju vlastitom tumačenju politike "jedne Kine" na kojoj insistira Peking prije pokretanja bilo kakvih razgovora.

Razgovori su, međutim, propali 1999., kada je predsjednik Tajvana Lee Teng-hui definirao veze kao "međudržavne odnose".