Svijet
0

Tajvan tvrdi da može dobiti rat s Kinom

FENA
Hsu Tai-sheng; Foto: AP
Hsu Tai-sheng; Foto: AP
Kompjuterska simulacija pokazala je da bi Kina mogla ubaciti svoje kopnene snage na suparnički Tajvan, ali one bi bile odvraćene nakon dvije sedmice žestokih borbi i teških gubitaka na obje strane, saopćila je u utorak Tajvanska vojska.

Kompleksna simulacija predviđa scenarij da Kina izvrši invaziju na otok, koji se nalazi 160 kilometara od njene obale, u 2012. godini, javio je AP.

Tajvan i Kina razišli su se u jeku građanskog rata 1949., ali Peking smatra Tajvan kineskom teritorijom. Kompjuterski scenarij zasnovan je na učestalim kineskim prijetnjama napadom ako Tajvan ikada pokuša da ozvanični svoju de facto nezavisnost.

Vojska je u utorak predstavila novinarima rezultate svoje simulacije.

U simulaciji, kineski brodovi iskrcavaju snage na otok, podržane teškim artiljerijskim baražima i koncentriranim zračnim udarima po tajvanskim vojnim bazama i ostalim strateškim postrojenjima.

"Osvajači" uspostavljaju barikade na plažama duž zapadne tajvanske obale iako je njihov dolazak odgođen za nekoliko dana tajvanskim raketnim napadima na vojne baze na kineskoj teritoriji, te tajvanskiim mornaričkim protunapadima.

U simulaciji su zapadnotajvanske radarske stanice, raketne baze i aerodromi pretrpjeli teška razaranja, ali su kopnene snage imale manji broj žrtava sklanjajući se u posebno pripremljenim područjima.

Nakon dvije sedmice žestokih borbi, tajvanska vojska okružila je i uništila kineske osvajače.

General pukovnik Tajvanske vojske Hsu Tai-sheng izjavio je kako je simulacija pokazala manjkavosti u vojnoj pripremljenosti otoka.

Kineski komunisti predstavljajui ozbiljnu prijetnju našim mornaričkim brodovima sa svojim superiornim podmornicamna. A naše zrakoplovstvo pretrpjelo bi teške gubitke jer će njihovi borbeni avioni nadjačati naše", izjavio je Hsu.

Također je kazao kako će tajvanski proturaketni i protupodmornički kapaciteti biti pod velikom pritiskom suočeni s prijetnjom koju predstavlja kontinuirano kinesko vojno jačanje.

Kompjuterska simulacija nije predvidjela nikakvu američku uloghu u borbama, kazao je Hsu, uprkos nagovještajima Washingtona da da bi Sjedinjene Države došle na Tajvan ukoliko Kina napadne.