Razvijeni sa SAD-om
129

Tajvan "pokazao zube" Pekingu, predstavio nove F-16 borbene avione

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Tajvana Tsai Ing-wen je predstavio nove borbene avione F-16 američke proizvodnje na danas održanoj ceremoniji te je tako "pokazao zube" Kini.

Događaj je održan u zračnoj bazi u gradu Chiayiju na jugu Tajvana koji je tako dobio prvu flotu F-16 borbanih aviona razvijenih uz podršku SAD-a.

Poboljšani F-16 avioni koštaju 3,95 milijardi američkih dolara, a proizvod su američkog proizvođača Lockheed Martin i tajvanske kompanije Aerospace Industrial Development Corp.

Predsjednih Tsai je rekao da će novi F-16 borbeni avioni osigurati još snažniju odbranu zemlje u vrijeme povećanih tenzija s Kinom.

U oktobru je Peking posalo rekordnih 150 ratnih aviona u identifikacijsku zonu zračnih snaga Tajvana, a kineski avioni su to činili četiri dana u nizu. Tokom prošle godine su kineske zračne snage povećale vojnu aktivnost oko tajvanske zone identifikacije.

Iako Taipei tvrdi da ne želi isprovocirati sukob s Kinom, predsjednik Tajvana je istakao da će "učiniti sve što treba da se zemlja odbrani".

Kina je također odbacila navode da provocira konflikt s Tajvanom te ga smatra integralnim dijelom svog teritorija optužujući SAD za podršku separatističkom pokretu otoka. Iz Kine poručuju da je nema ništa od nezavisnosti Tajvana te da će Peking poduzeti sve mjere kako bi otok ostao pod njegovom kontrolom. U posljednjih nekoliko godina Kina je sve asertivnija kada je riječ o povezivanju bogatog otoka s kopnom.

Uspješan razvoj naprednih F-16 aviona Tajvan smatra jasnim znakom vojnog partnerstva između Washingtona i Taipeija. SAD su 2019. godine odobrile prodaju F-16 aviona Tajvanu po cijeni od 8 milijardi dolara, tako da je ukupan broj borbenih aviona povećan na 200.