Svijet
0

Tajvan odbija primiti Dalaj-lamu u posjetu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajvanski predsjednik u srijedu je odbacio mogućnost da Dalaj-lama posjeti njegov otok, što će vjerovatno odobrovoljiti Kinu i dati novi poticaj poboljšanju veza preko nemirnoga Tajvanskog moreuza.

Izjava predsjednika Ma Ying-jeoua uslijedila je nakon izvještaja u ovoj sedmici da tibetanski duhovni vođa želi doći na Tajvan 2009., tokom svoga prvog putovanju na taj otok u posljednjih 11 godina.

Posjeta Dalaj-lame razbjesnila bi Kinu, koja ga optužuje da podriva kinesku vladavinu na Tibetu, kineskoj autonomnoj regiji. Ona bi također zaprijetila Maovoj polotici smanjenja napetosti s Pekingom, koja dominira njegovim predsjedničkim mandatom starim šest mjeseci.

Obraćajući se stranim novinarima u Taipeiju, Ma je izjavio da iako Tajvan generalno podržava posjete vjerskih vođa, želji Dalaj-lame da posjeti otok ne može se udovoljiti.

"Mislim da nije pravo vrijeme za posjetu", kazao je.

Ma nije pojasnio svoju izjavu, ali je u obraćanju novinarima naglasio želju da proširi sveobuhvatne ekonomske sporazume postignute između strana tokom historijske posjete Tajvanu visokoga kineskog posrednika početkom prošlog mjeseca.

Ti sporazumi uključuju pokretanje direktnih letova i brodskih linija u 160 kilometara širokom Tajvanskom moreuzu i nastavak poštanskih veza, prekinutih prije skoro 60 godina kada su se dvije strane razišle u jeku građanskog rata, javlja AP.

Tajvan i Tibet dijele sličnu sudbinu. To su teritorije za koje Peking vjeruje kako treba da budu pod njegovom vlašću.

Usprkos propaloj pobuni 1959. godine, koja je dovela do egzila Dalaj-lame, Kina kontrolira Tibet i odbacuje zahtjeve tibetanskog vjerskog vođe za širu autonomiju.