Svijet
0

Tajvan: Masovni protesti protiv Kine

NINA
Oko milion Tajvanaca protestovalo je danas u glavnom tajvanskom gradu Taipeiju protiv kineskog antisecesionističkog zakona koji odobrava upotrebu sile ako Tajvan formalno proglasi nezavisnost.

Uzvicima ''Kaži NE Kini, kaži NE raketama'', mnogim parolama i zastavama deset protestnih kolona glavnim je ulicama krenulo prema predsjedničkoj palači. Među demonstrantima je bio i tajvanski predsjednik Chen Shui-bian i njegova porodica.

Mnogi protestanti na svojim čelima imali su traku s natpisom ''Demokracija, sloboda, zaštitimo Tajvan'', a dok djeca nosila antiratne naljepnice.

Službeni kineski mediji su samo djelimično izvijestili o demonstracijama. ''Protestni marš je prouzrokovao veliki zastoj u saobraćaju, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Javier Solana, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, je za njemački list Bild am Sonntag kazao da EU radi kao i prije glede ukidanja embarga na izvoz oružja Kini. "Ipak, brine nas kineski antisecesijski zakon", istaknuo je.