Borbu počeli u decembru
42

Tajvan je postavio zlatni standard: Imaju najnižu stopu zaraženih u regiji gdje hara epidemija

M. N.
Prevencija je urađena i u školama (Foto: EPA-EFE)
Prevencija je urađena i u školama (Foto: EPA-EFE)
Iako se Tajvan nalazi 130 kilometara od obale Kine i dnevno ima stotine letova koji ih povezuju s mjestima u kojima hara koronavirus, uspjeli su uraditi dobru prevenciju i za sada imaju samo 44 izoliranih slučajeva zaraženih ovim virusom.

Ova stopa je vrlo mala ako se uzme u obzir i to da tu iz obalu Kine živi više od 800 hiljada stanovnika, piše The Guardian.

S druge strane susjedni Japan i Južna Koreja imaju hiljade zaraženih, dok je otok Tajvan sa 23 miliona stanovnika zahvaljujući, kako kažu eksperti, ranoj intervenciji, zadržao virus pod kontrolom.

Tajvanska vlada je predosjetila opasnost još u decembru kada su počele špekulacije o novoj respiratornoj bolesti u Wuhanu i krenula s radom. U januaru su formirali Centralni epidemiološki komandni centar (CECC) čiji su predstavnici skoro svaki dan organizovali konferencije za novinare kako bi pružili informacije o epidemiji i razjasnili špekulacije koje kruže društvenim mrežama. I sami su koristili društvene mreže kako bi širili informacije o svemu od broja dostupnih maski za lice do promjene pravilnika.

Tajvansko aktivno civilno društvo je odigralo krucijalnu ulogu u ovoj krizi. Kako bi olakšali ljudima da pronađu maske napravili su online mapu u realnom vremenu koja pokazuje koliko maski u kojoj radnji širom otoka ima.

Uključile su se institucije i grupe među kojima su FactCheck Centar i MyGoPen koji su ulagali napore da otkriju dezinformacije i lažne informacije o koronavirusu koje su kružile internetom.

Naoružani transparentnim i dovoljnim informacijama o koronavirusu, građani Tajvana su pratili vladine upute i poduzimali aktivnosti kako bi individualno spriječili širenje virusa tako što su, između ostalog, često prali ruke i nosili maske, piše The Diplomat.