Svijet
1

Tajvan: Broj mrtvih u padu aviona TransAsia povećan na 31

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Broj poginulih osoba u padu aviona kompanije TransAsia u rijeku, u Tajvanu je porastao na 31.

Centar za hitne situacije Tajvana navodi da se u avionu, koji je pao jučer, nalazilo pet članova posade i 53 putnika. Broj mrtvih je povećan na 31 osobu, 12 se vodi kao nestalo, a 17 je povrijeđeno.

Povrijeđeni se nalaze na liječenju u lokalnim bolnicama, a traju akcije traženja i spašavanja nestalih osoba. Među tijelima koja su pronađena nalaze se i tijela glavnog pilota i njegovog pomoćnika kao i još jedan član posade.

Pronađene su dvije crne kutije iz aviona i od sinoć se radi na istrazi. Nakon nesreće na to područje je poslana 1.551 osoba kao i 77 čamaca koji učestvuju u akcijama traženja i spašavanja.

Letjelica proizvođača aviona, kompanije ATR, poletio je iz glavnog grada Tajvana Taipeia ka Kinminu, a zatim je udario u most i pao u rijeku.

Oko 11 sati po lokalnom vremenu, nedugo nakon polijetanja, izgubljena je veza s avionom, a prema objavljenim fotografijama u kineskim medijima vidi se da je avion ostao bez krila kada je udario u most. U avionu je bilo i troje djece, a većina putnika, njih 31 su državljani Kine.

Drugi avion kompanije TransAsia u julu prošle godine je zbog loših vremenskih uslova prinudno sletio na otok Pinghu na Tajvanu. Tom prilikom je poginula 51 osoba.