Sunday Times
0

Tajni razgovori milijardera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Neki od najbogatijih ljudi Amerike sastali su se u tajnosti da bi razgovarali o tome kako da svoje bogatstvo iskoriste na koristan način za smanjenje rasta svjetskog stanovništva i popravljanje zdravstva i obrazovanja, piše Sunday Times.

Sastanak je sazvao osnivač Microsofta Bill Gates, u kući britanskog nobelovca biohemičara sir Paula Nursa, a među pozvanima su bili David Rockefeller Jr., George Soros, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i medijski moguli Ted Turner i Oprah Winfrey.

Informacija o ovom sastanku je procurila slučajno, tek nakon što je održan, prenosi Times; iako su svi učesnici poznati filantropi koji populariziraju svoje humanitarne akcije, ovaj put nisu željeli izlaziti u javnost sa svojim planovima.

Učesnici sastanka su se izgleda saglasili da je rješavanje problema prenaseljenosti planete prioritet, jer on predstavlja najveću "ekološku, socijalnu i industrijsku prijetnju", te da je izuzetno važno uložiti u obrazovanje i zdravstvo u zemljama trećeg svijeta, prenio je jedan gost.

Isti izvor navodi da ovi milijarderi žele razmotriti moguća rješenja nezavisno od vlada "koje nisu u stanju spriječiti katastrofu koja prijeti", ali da nisu željeli da ovo dospije u javnost kako ne bi bili optuženi da su alternativna svjetska vlada, prenosi Sunday Times.