{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajni planovi evropske "superdržave"

F
7.10.2009. u 10:24
0
9
Tajni planovi evropske "superdržave"
0
Tajni planovi evropske "superdržave"
Foto: AFP/File
Evropska unija je pripremila tajne planove o tome da se postavi kao svjetska sila, s ovlaštenjem da u ime zemalja članica pregovara i potpisuje međunarodne ugovore, piše u srijedu londonski Daily Telegraph.
Unija namjerava da širom svijeta otvori 160 evropskih predstavništava, odnosno ambasada, a već se zna da bi prve bile u New Yorku, Kabulu i Adis Abebi, navodi Daily Telegraph.

List prenosi ocjenu jednog analitičara koji kaže da se radi o ogromnom prijenosu ovlaštenja, što bi dovelo do toga da EU sve više liči na državu.

Budu li usvojeni ti planovi, Bruxelles bi mogao početi da potpisuje raznorazne međunarodne ugovore – na polju vanjske politike, odbrane ili pravosuđa. Oni koji predlažu te izmjene tvrde da Evropa na svjetskoj pozornici mora imati ujedinjen front.

Uspon Kine i drugih zemalja znači da će tradicionalne sile iz Zapadne Evrope neminovno gubiti uticaj. Evropi je zbog toga potrebna koherentnija vanjska politika, kažu zagovornici novog plana, i to je sasvim tačno. Ali ipak moramo da budemo oprezni, upozorava Daily Telegraph.

Interesi Bruxellesa i Londona često se ne podudaraju, Britanija je i dalje jedna od vodećih svjetskih privreda, vodeća vojna sila i, nadajmo se, sila dobra u svijetu. Ne smijemo dozvoliti da nas malo-pomalo istisnu s mjesta koje nam pripada na samom vrhu, zaključuje Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: