{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajni planovi evropske "superdržave"

F
7.10.2009. u 10:24
0
9
Tajni planovi evropske "superdržave"
0
Tajni planovi evropske "superdržave"
Foto: AFP/File
Evropska unija je pripremila tajne planove o tome da se postavi kao svjetska sila, s ovlaštenjem da u ime zemalja članica pregovara i potpisuje međunarodne ugovore, piše u srijedu londonski Daily Telegraph.
Unija namjerava da širom svijeta otvori 160 evropskih predstavništava, odnosno ambasada, a već se zna da bi prve bile u New Yorku, Kabulu i Adis Abebi, navodi Daily Telegraph.

List prenosi ocjenu jednog analitičara koji kaže da se radi o ogromnom prijenosu ovlaštenja, što bi dovelo do toga da EU sve više liči na državu.

Budu li usvojeni ti planovi, Bruxelles bi mogao početi da potpisuje raznorazne međunarodne ugovore – na polju vanjske politike, odbrane ili pravosuđa. Oni koji predlažu te izmjene tvrde da Evropa na svjetskoj pozornici mora imati ujedinjen front.

Uspon Kine i drugih zemalja znači da će tradicionalne sile iz Zapadne Evrope neminovno gubiti uticaj. Evropi je zbog toga potrebna koherentnija vanjska politika, kažu zagovornici novog plana, i to je sasvim tačno. Ali ipak moramo da budemo oprezni, upozorava Daily Telegraph.

Interesi Bruxellesa i Londona često se ne podudaraju, Britanija je i dalje jedna od vodećih svjetskih privreda, vodeća vojna sila i, nadajmo se, sila dobra u svijetu. Ne smijemo dozvoliti da nas malo-pomalo istisnu s mjesta koje nam pripada na samom vrhu, zaključuje Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: