Svijet
18

Tajni mailovi Hillary Clinton: Tony Blair upozoravao Gadafija da pobjegne prije ubistva

Klix.ba
Bivši britanski premijer Tony Blair upozorio je Muamera Gadafija da pobjegne iz Libije kako bi izbjegao hapšenje ili smrt, otkriveno je u kontroverznim privatnim mailovima Hillary Clinton.
Foto: AFP
Foto: AFP

Kako piše Sky News, Blair je savjetovao libijskog lidera da pronađe "sigurno mjesto i ode", kao dio upravljanja procesom političke promjene, prije nego je situacija dostigla "tačku s koje nema povratka". Ovo otkriće, koje će sigurno povećati pritisak na bivšeg premijera da odgovori na pitanja parlamentaraca o svojoj ulozi u Libiji, pronađeno je u mailovima Hilary Clinton koji su objavljeni u skaldu sa zakonom o pristupu informacijama u SAD-u.

Oni uključuju poruku koju je Blairova šefica strategije Catherine Rimmer poslala Jaku Sullivanu, višem savjetniku Hillary Clinton, 25. februara 2011. godine, kratko nakon što su počeli protesti u Libiji. U mailu se navodi sažetak razgovora Blaira i Gadafija.

Rimmer je rekla kako je razgovor bio izuzetno privatan i da mu je poslao veoma jaku poruku da se nasilje treba okončati, a Gadafiju da se skloni kako bi omogućio mirnu tranziciju.

"Ključna stvar je da krvoproliće i nasilje moraju prestati. Ako imate sigurno mjesto otiđite tamo jer se ovo neće mirno završiti dok se to ne dogodi i mora se provesti proces promjene za koji smo pronašli način. Razgovarao sam s ljudima i svi žele da se ovo mirno završi", rekao je Blair.

Blair je istakao Gadafiju kako mora biti jasan u tome da je opredijeljen za proces promjene i da treba narediti svojim snagama da prestanu koristiti nasilje protiv ljudi. Kazao je kako je spreman intervenirati kod zapadnih vlada da pokušaju osigurati mirno rješenje krize.

"SAD i EU su trenutno u teškoj poziciji i moram im dati nešto zauzvrat kako bismo osigurali da se ovo okonča mirno. Ako ljudi vide lidera da odstupa bili bi zadovoljni. Ako se ovo nastavi drugi dan ili dva, preći ćemo ključnu tačku. Govorim ovo jer duboko vjerujem u to. Ako ne izađemo iz ovoga čim prije, proći ćemo tačku s koje nema povratka", citirali su Blaira.