Crveni križ
0

Tajni izvještaj o mučenju zarobljenika CIA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) izradio je u februaru 2007. povjerljivi izvještaje u kojem je utvrđeno da je tretman osumnjičenih za terorizam, koji je odobrila administracija Georgea W. Busha, jednak mučenju, što po definiciji predstavlja kršenje Ženevskih konvencija, izvijestio je u ponedjeljak američki nacionalni radio NPR.

U novoobjavljenim izvacima iz izvještaja, koji je predan visokim dužnosnicima Bijele kuće 2007., ICRC navodi da tretman 14 najstrože čuvanih zatočenika CIA-e, uključujući navodnog operativca al-Kaide Abu Zubaydaha, kao dio tajnog programa ispitivanja na "skrivenim mjestima" zatočeničkih centara, predstavlja mučenje.

"Mnogi drugi elementi lošeg tretmana predstavljaju surovo, nehumano i ponižavajuće postupanje", navodi se u izvještaju ICRC-a.

Izvaci iz izvještaja ICRC-a, koji su došli do profesora novinarstva i autora Marka Dannera, objavljeni su novom izdanju 'New York Review of Books' (od 9. aprila). Prema Danneru, prvih pet kopija izvještaja predano je visokim dužnosnicima administracije 2007., ali nije objavljeno zbog politike ICRC-a o strogoj neutralnosti u oružanim sukobima.

"Dokument su dostavile osobe koje misle da ga treba objaviti", rekao je Danner za NPR.

ICRC je negirao postojanje izvještaja, a njegov glasnogovornik Bernard Barrett je izrazio "žaljenje što su informacije pripisane izvještaju ICRC-a objavljene na taj način".

Dužnosnici CIA-e, koje je kontaktirao NPR, odbili su komentirati izvještaj.

Zaključci u izvještaju ICRC-a temelje se na razgovorima vođenim 2006. s posebno važnim zarobljenicima koji su prebačeni u zatvor američke mornaričke baze Guantanamo Bay na Kubi, nakon što su ispitivani u različitim zemljama u sklopu programa "izvanrednog izručenja", koji je odobrila Bushova administracija.

U izvještaju se podrobno opisuje slučaj zatočenika Zubaydaha, zarobljenog u Pakistanu u mjesecima nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Busheva administracija opisivala je Zubaydaha kao visoko rangiranog operativca Al-Qaide i bliskog suradnika Osame bin Ladena.

Nakon što je u borbi teško ranjen i zarobljen, Zubaydaha su operirali američki hirurzi te je nakon liječenja prebačen u zatvor u Tajlandu.

Zubaydah je opisao kako se probudio "go, lancem zavezan za krevet" u maloj prostoriji, rešetkama odvojenoj od veće. Poslije nekoliko dana prebačen je na stolicu na kojoj je proveo "iduće dvije ili tri sedmice", ruku i nogu vezanih lancima, po izvještaju.

Zubaydah je rekao da mu je bio dopušten samo odlazak u nužnik, te da "nije dobivao krutu hranu, već samo Ensure (hranjivi nadomjestak) te vodu za piće".

U ćeliji u kojoj je bio zatočen, stalno je odjekivala "vrlo glasna, zaglušujuća muzika", rekao je Zubaydah, opisujući kako su ga uz male pauze kontinuirano ispitivali i sprječavali da zaspi. "Čim bih počeo spavati, jedan od stražara bi mi vodom polio lice", opisao je, po izvještaju ICRC-a.

Zubaydah je rekao da je kasnije iz Tajlanda prebačen u Afganistan, gdje bi mu tokom ispitivanja "omatali ručnik" oko vrata i potom udarali njegovom glavom o zid, a isto tako bi ga i zatvarali u visoki crni sanduk u kojem je vrlo teško mogao disati.

Opisao je i kako su ga istražitelji podvrgavali tzv. waterboardingu, simuliranom pogubljenju utapanjem.

Rekao je da su ga vezali na bolnička kolica s ležajem. "Lice bi mi prekrili crnom tkaninom, a istražitelji su na tkaninu sipali boce mineralne vode tako da nisam mogao disati".

"Borio sam se s povezima, pokušavao disati, no bilo je beznadno. Mislio sam da ću umrijeti", rekao je Zubaydah, po izvještaju ICRC-a.

ICRC-a navodi da je do 100 osumnjičenika za terorizam ili neprijateljskih boraca, u to je vrijeme držano u tajnim zatvorima u vojnim bazama u osam zemalja, uključujući Tajland, Afganistan, Maroko, Poljsku i Rumuniju kao dio "skrivene globalne mreže za pritvaranje", koju je vodila CIA a odobrio predsjednik Bush memorandumom od 17. septembra 2001., navodi ICRC.

Dan nakon stupanja na dužnost, predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu uredbu kojom je opozvao Bushovu politiku ispitivanja i zatočenja te naložio zatvaranje zatočeničkog centra Guanatamo Bay kroz godinu dana. Prošle je sedmice administracija objavila da prekida s upotrebom termina "neprijateljski borci" za zatočene u Guantanamu, koji je korišten kako bi ih se razlikovalo od ratnih zarobljenika koji imaju zajamčena prava.