Austrija
0

Tajne stravičnog podruma Jozefa Fritzla

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Otkriveni su novi detalji o podzemnom skloništu Jozefa Fritzla u kojem je držao zarobljenu svoju kćerku Elisabeth 24 godine, zajedno sa još troje njihove djece.

Istražitelji vjeruju da je Fritzl planirao izgradnju podrumskih prostorija još 1978, a ubrzo nakon toga, prema navodima njegove kćerke, počeo ju je stalno silovati, od 11 ili 12 godine, prenosi CNN izjavu glasnogovornika policije Franza Polzera.

73-ogodišnji Austrijanac počeo je graditi sklonište kao dodatni dio dok je gradio svoju kuću. Ovaj podrum u kome su pronađeni Elisabeth i djeca nije se nalazio u planovima gradnje, rekao je Polzer. Taj dio kuće je završen 1983. godine.

Istraga dalje pokazuje da su postojala druga vrata za ulaz u ovaj zatvor, ali koja su bila blokirana sa 500 kilograma betona. Pretpostavlja se da je ovaj ulaz Fritzl prestao koristiti kad je ugradio elektronska vrata na drugom mjestu.

Policija vjeruje da je Fritzl jedini imao pristup podrumu i ističe kako je morao prolaziti kroz lavirint kako bi dospio do ovog svojevrsnog zatvora.

"Morali smo otvoriti svih osam vrata koja su vodila do ovih zadnjih kroz koja se ulazi u prostor u kojem je porodica bila zarobljena," objasnio je Polzer. "Takođe je trebalo otvoriti elektronsku bravu na vratima."

Istražitelji nastavljaju tražiti eventualne druge ulaze u ovu nastambu i druge prostorije.

Fritzl je uhapšen i priznao je da je svoju kćerku držao u ovom skrovištu decenijama, stalno je silujući pri čemu je rodila sedmero djece, a jedno od njih je umrlo. Troje od njih usvojili su Jozef i njegova supruga nakon što ih je doveo rekavši da ih se Elisabeth odrekla i ostavila bebe na pragu kuće.

Priča se počela odmotavati kad je 19-ogodišnja Kerstin opasno oboljela i Jozef je morao prvi put izvesti iz podruma i odvesti u bolnicu, nakon čega su doktori postali sumnjičavi i Jozef je razotkriven.

Doktori kažu da je njeno stanje još uvijek ozbiljno, ali se pomalo oporavlja i morat će biti pod doktorskim nadzorom i sedativima kako bi joj se disanje poboljšalo.

Majka i djeca su osjetljiva na svjetlo tako da moraju nositi zaštitne naočale, prenio je doktor Berthold Kepplinger. Mali Felix je postao življi, impresionira ga sve što vidi oko sebe - svježi zrak, hrana, sve. Njegova koža dobija zdraviju boju, a porodica se još uvijek navikava na zajednički život, rekao je doktor.

Primjetio je i to da djeca koja su držana u zarobljeništvu imaju drugačije navike od one koja su živjela sa bakom. Tako Elisabeth i ostalo dvoje djece spavaju nekoliko puta na dan i odmaraju se, a djeca sama raspremaju svoje krevete.

Iako su živjela u izuzetno skučenom prostoru, djeca se brzo navikavaju na širinu. Prostor u kojem su držani imao je 35 kvadrata, a nakon proširivanja urađenih 1993. živjeli su u 55 metara kvadratnih.

Jozef Fritzl koji je u St. Poelten zatvoru odbija da izađe u šetnju, ali je inače dobro, prenosi CNN.