Afganistan
0

Tajne službe uhapsile dva novinara Al-Jazeere

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanske tajne službe uhapsile su dva afganistanska novinara koja su radila za katarski TV kanal Al-Jazeeru, ne dajući posebno objašnjenje, objavio je ovaj kanal u ponedjeljak.

Novinar engleske službe TV-kanala Qais Azimi pozvan je u nedjelju u prostorije Nacionalne direkcije sigurnosti (DNS), ali mu kasnije nije više dozvoljeno da izađe, izvijestila je u ponedjeljak Al-Jazeera.

Tajne službe su također u nedjelju uhapsile u prostorijama Al-Jazeere u Kabulu i novinara njezinog arapskog servisa Hamidullaha Mohammada Shaha.

"Služba DNS-a pozvala je Qaisa da odgovori na neka pitanja a potom su poslali svoje ljude u naše prostorije i uhapsile Mohammada Shaha", kazao je novinar ovog servisa Al-Jazeere Waliullah Shaheen.

Prema Shaheenu, hapšenje novinara arapskog servisa moglo bi biti povezano s incidentom iz prošlog mjeseca kada su ovog novinara nakratko zadržali talibani u provinciji Kunar.

Talibani su mu tada oduzeli novac, mobilni telefon i novinarsku akreditaciju s kojom je mogao prisustvovati konferencijama za štampu u palači afganistanskog predsjednika, koja je pod izuzetno strogim nadzorom.