{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajna nestalih pčela u SAD-u

F
30.4.2007. u 10:20
0
0
Tajna nestalih pčela u SAD-u
0
Tajna nestalih pčela u SAD-u
Farmere u Sjedinjenim Državama sve više zabrinjava misteriozna nestašica pčela medarica. Američka vlada je objavila da provodi istragu dramatičnog smanjenja populacije pčela posljednjih mjeseci, a Kongres je održao istražno svjedočenje o tom rastućem problemu, prenosi Glas Amerike.
Pčele se ne koriste samo za stvaranje meda, nego, još i više, za oprašivanje brojnih vrtnih i voćarskih kultura.

Duboko u srcu ruralne Amerike, farmeri govore o krizi. U srži problema su pčele – tačnije, to da ih nema. Pčelar David Hackenberg vlasnik je farme meda nazvane Buffy Bee, pokraj Tampe, na Floridi. On je, kaže, izgubio dvije trećine svojih kolonija pčela u samo nekoliko sedmica.

Pčele nestaju zbog – kako je to zasad nazvano – poremećaja propasti kolonija. Hackenbergov biznis, na Floridi i u Pennsylvaniji, počiva na medarstvu i iznajmljivanju pčela farmerima za oprašivanje usjeva.

"Sučeljeni smo s gubitkom od oko 350 hiljada dolara. Tu je trošak nadomještavanja pčela, gubitak ugovorenih poslova s farmerima, gubitak meda … to je za nas vrlo težak financijski udarac," ocjenjuje David Hackenberg.

Tačan uzrok poremećaja propasti kolonija nije poznat.

No, znanstvenici Državnog sveučilišta Pennsylvanije intenzivno istražuju taj fenomen. Prema njihovim dosadašnjim saznanjima, slaba prehrana pčela, suša i upotreba pesticida izazivaju kod njih 'ekstremni stres'. Taj stres, vjeruju znanstvenici, šteti imunološkom sistema pčela, poput, npr., AIDS-a kod ljudi.

S druge strane, znanstvenici američkog ministarstva posljoprivrede ukazuju na nametnika grinju varroe, koji parazitira na pčelama i leglu i prenosi im viruse. Pčelari kažu da su grinje varroe postale otporne na insekticide kojima ih se ubijalo, te da šteta na košnicama postaje sve veća.

No, štete ne pogađaju samo pčelare. Studija Sveučilišta Cornell ustanovila je da u Sjedinjenim Državama usjevi i druge kulture u ukupnoj vrijednosti od 14 milijardi dolara ovise o oprašivanju pčela medarica.

Na istražnom saslušanju u Kongresu, zakonodavci su se složili da porade na većem izdvajanju saveznih sredstava za istraživanja poremećaja propasti kolonija pčela. Stručnjaci su na saslušanju upozorili da je prošlogodišnja dozvola uvoza košnica iz Australije za potrebe oprašivanja kalifornijskih nasada badema možda rezultirala i uvozom nove bolesti pčela u Sjedinjene Države.

No, dok traju rasprave, a novca za istraživanja nema dovoljno, farmeri i pčelari se plaše da će, kada novac konačno stigne, biti prekasno za stotine pčelara koji će morati odustati od uzgoja pčela i medarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: