Svijet
0

Tajna historija CIA-inog zatvora u šumi u Poljskoj

SRNA
Poljsko tužilaštvo vodi istragu o optužbama da je američka Centralna obavještajna služba (CIA) imala tajni zatvor u šumi u Poljskoj, poslije navoda u štampi o ovoj "crnoj lokaciji".

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava godinama tvrde da je Poljska dozvolila da CIA koristi lokaciju na sjeveroistoku Poljske za privođenje i ispitivanje ljudi osumnjičenih da su lideri Al Kaide.

Wašington Post je citirao bivše oficire CIA-e, koji su rekli da je agencija platila 15 miliona dolara poljskoj obavještajnoj službi 2003. godine za korištenje jednog centra za obuku kao zatvora i da je novac dostavljen u dvije kartonske kutije.

Pjotr Kosmati, portparol tužilaštva u Krakovu, koje vodi istragu, izjavio je da je moguće da u novinskom tekstu ima dokaza u vezi sa ovim slučajem.

"Tokom istrage analiziraćemo članak iz Washington Posta i uključit ćemo to u našu istragu", rekao je Kosmati.

Washington Post je prenio da je CIA odbila da komentariše navode o tajnom zatvoru u Poljskoj.

Ovaj slučaj povezan je sa spornim programom "rendicije" u kojem su osumnjičeni pripadnici Al Kaide premještani širom svijeta radi ispitivanja tehnikama koje su aktivisti za ljudska prava opisali kao mučenje.

Poljski zvaničnici demantoviali su navode o postojanju tajnog zatvora. Premijer Radoslav Sikorski rekao je danas novinarima da su to "spekulacije".