Kombinacija etike i estetike
0

Tajlandski siročići će biti zbrinuti u "leptir kućama"

Sarajevo-x.com
Nova generacija arhitekata, čini se, odlučna je da iskoristi svoje vještine za opće dobro, za proizvodnju objekata koji su ekološki i socijalno održivi. Norveška firma "Tyin Tegnestue" izgradit će takozvane "leptir kuće" koje će biti novi dom za 50 tajlandskih siročića, a njihov projekt osvojio je nagradu za dizajn i "socijalnu pravdu".

Predstavnik norveške firme, Andreas Gjertsen, rekao je CNN-u kako njihov projekt predstavlja pomak u arhitekturi, budući da se radi o kombinaciji etičkih i estetskih vrijednosti.

Arhitekti ističu kako je cilj "leptir kuća" da omoguće djeci komfor kao u normalnim domovima. Svako dijete imat će privatni prostor u dobro organiziranom okruženju, gdje će moći zajedno živjeti i igrati se. Kuće su napravljene od materijala zasnovanog na recikliranoj gumi kako bi se spriječilo truljenje, dok su zidovi građeni pomoću lokalnih tehnika tkanja bambusa, koji je posječen nekoliko kilometara dalje od naselja. Posebno oblikovani krovovi djelovat će kao kanal za ventilaciju i prikupljanje kišnice za vrt.

Gjertsen je istakao kako se nada da će se njihovo djelo potaknuti slične projekte u lokalnoj zajednici.

"Postoje hiljade projekata koje mogu promijeniti život ljudi i doslovno miliona klijenata, ako bi arhitekti i drugi stručnjaci samo smanjili svoje naknade", rekao je on, ističući kako su humanitarni projekti sad više nego igdje potrebni u zemljotresom razorenom Haitiju.

"Tyin Tegnestue" će, kazao je njihov predstavnik, iskoristiti svoje prisustvo u toj zemlji kako bi što više pomogli siromašnim i unesrećenim.