Svijet
0

Tajlandske plaže dvije godine nakon tsunamija

Sarajevo-x.com
Turisti se konačno vraćaju na tajlandsku obalu Andaman, koja je prije dvije godine razorena tsunamijem, a svaki pokušaj komercijalizacije tragedije nailazi na ignorisanje od strane turista.

Majice sa natpisima ''Preživio tsunami'' se ne kupuju, a memorijalni spomenici su ignorisani od strane posjetilaca koji žele da zaborave na talase koji su odnijele 5.400 života u Tajlandu, od čega su barem polovina bila turisti.

''Ili su puni poštovanja, ili uopće nisu zainteresovani. Ili samo žele otići na plažu i uživati u svojoj pina-koladi'', kaže Gregory Anderson, direktor odmarališta Le Meridian u Khao Laku.

Dolasci turista su danas skoro na istom nivou kao i u vrijeme prije tsunamija, nakon par loših turističkih godina.

Tsunami, koji se dogodio 26. decembra 2004. godine, razorio je idilične plaže i odmarališta u provincijama Phuket, Krabi i Phang Nga.

Nakon što su se vratile međunarodne turističke organizacije, tajlandske turističke organizacije se trude da tragedija ne ostane nezabilježena.

U Ban Nam Khemu, malom ribarskom selu koji uništen tsunamijem, brod kojeg su talasi donijeli na centralni seoski trg, ostavljen je kao spomenik snage prirode. Stanovnici sela kažu da rijetko koji turista zastane da vidi brod-spomenik.