Tajlanđaninu prijete 32 godine zatvora zbog "lajka" na Facebooku

Klix.ba
14.12.2015. u 09:17
1
46
Tajlanđaninu prijete 32 godine zatvora zbog "lajka" na Facebooku
1
Tajlanđaninu prijete 32 godine zatvora zbog "lajka" na Facebooku Foto: EPA
Jedan Tajlanđanini mogao bi završiti iza rešetaka zbog toga što je na Facebooku "lajkao" šaljivu photoshopiranu fotografiju Bhumibola Adulyadeja, kralja ove azijske zemlje.
"Dotični gospodin kliknuo je opciju 'like' na dorađenu fotografiju našeg kralja, a svoj čin podijelio sa 608 'prijatelja'. Smatramo da je na ovaj način uvrijedio kralja, a samim tim i državu. Ovakve stvari neće biti tolerisane, a njegova kazna neka posluži drugima kao primjer", rekao je pukovnik Burin Thongprapai, pravni predstavnik vojne vlade ove zemlje.

Kralj Bhumibol Adulyade (88) izgleda da ne voli šale na svoj račun (Foto: EPA) Kralj Bhumibol Adulyade (88) izgleda da ne voli šale na svoj račun (Foto: EPA)


Kako prenose svjetski mediji, svako osuđen za uvredu kralja može očekivati zatvorsku kaznu do 32 godine. S obzirom na to da je djelo 27-godišnjaka okarakterizirano kao "izuzetan zločin", mnogi očekuju maksimalnu kaznu.

Ovakve presude postale su veoma česte od kada je vojska prigrabila moć u 2014. godini.

Naime, do sada su već dvije osobe preminule nakon što su zatvorene zbog sličnih optužbi, a Human Rights Watch ističe da su ovakve kazne postale "novi standard nacije".


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: