Svijet
0

Tajland: Thaksin se izjasnio pred sudom da nije kriv

FENA
Svrgnuti tajlandski premijer Thaksin Shinawatra izjasnio se u srijedu pred Vrhovnim sudom da nije kriv po dvije optužbe za korpciju podignute protiv njega.

Više od 200 policajaca s psima i detektorima za otkrivanje bombi razmješteno je oko zgrade suda, gdje je čekalo oko 400 Thaksinovih pristalica, od kojih su mnogi držali slike bivšeg čelnika iznad glava, javio je AP.

"Optuženi se izjasnio da nije kriv po optužbama", saopćio je glavni sudac Thongloh Chom-ngam sudu koji je zakazao saslušanje za 29. april. On je također naredio Thaksinu da se pojavi na saslušanju, kako je tražio njegov advokat.

"Možemo dokazati svoju nevinost", izjavio je Thaksin, koji je svrgnut u u vojnom udaru 2006. godine zbog navodne korupcije i zloupotrebe vlasti.

Kada se pojavio nakon izjašnjavanja, neki od njegovih pristalica počeli su plakati, dok su ga ostali ohrabrivali uzvikujući: "Bori se Thaksine, bori se!"

"Ne brinite, sve će biti u redu", kazao je Thaksin jednoj ženi koja je plakala dok ju je pokušao zagrliti.

Thaksinov povratak uzburkao je tajlandsku političku scenu zbog sumnji kako će tražiti da se vrati na vlast i pokušati izravnati račune s onima koji su bili protiv njega.

On je ipak insistirao na tome kako nije zainteresiran da se vrati u politiku i izjavio je da se planira posvetiti humanitarnom radu, sportu i porodici.

"Šta je bilo - bilo je", izjavio je on.

Na saslušanju u srijedu Thaksin se suočio s optužbama za sukob interesa povezanim s kupovinom nekretnine u Bangkoku od njegove supruge 2003. godine. Ona je kupila zemlju od vladine agencije usprkos antikorupcijskom zakonu koji zabranujuje političarima i njihovoj rodbini da sklapaju ugovore s državnim agencijama za nekretnine.

U drugom slučaju on je optužen da nije prijavio sve što posjeduje od imovine, a što se zahtijeva od nosilaca političkih funkcija. Ukoliko bude osuđen, on može dobiti do 15 godina zatvora.

Suđenje je došlo samo dan prije nego što će on otputovati na mjesec dana u Englesku kako bi pozdravio navijače nogometnog kluba koji posjeduje, za što mu je sud dao dozvolu u utorak.

Sud je ranije dao Thaksinu dopuštenje da napusti Tajland u četvrtak na mjesec dana, izjavio je njegov glasnogovornik.

"Thaksin je kazao sudu kako bi trebalo da se vrati u Englesku i obiđe svoj nogometni klub te obavi neke privatne poslove", izjavio je njegov glasnogovornik Pongthep Thepkanjana. Thaksin je vlasnik kluba engleske premijer lige Manchester Cityja.

Sekretar suda Rakkiat Pattanaphong izjavio je da Thaksin mora prijaviti tajlandskim vlastima svoj povratak 11. aprila.

Thaksin, koji je postao milijarder u telekomunikacijskom biznisu, kupio je Manchester City u vrijeme 17-mjesečnog egizila nakon vojnog udara.

Thaksin, koji je bio premijer u periodu 2001.-2006. godine, bio je izvan zemlje kada je izveden vojni puč protiv njega i vratio se na Tajland 28. februara.

Sud je raspustio njegovu bivšu vladajuću stranku Thai Rak Thai prošle godine i izrekao zabranu obavljaju političke funkcije na period od pet godina njemu i za više od 100 njegovih vodećih stranačkih zvaničnika.