Svijet
0

Tajland: Pobjednička stranka s izbora tvrdi da može formirati koalicijsku vladu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Politička partija u savezništvu sa svrgnutim premijerom Thaksinom Shinawatrom objavila je u ponedjeljak kako ima dovoljno mjesta u parlamentu da oformi koalicijsku vladu nakon tajlandskih izbora, prvih održanih poslije vojnog udara.

Samak Sundaravej, vodeći kandidat za narednog tajlandskog lidera, izjavio je kako je njegova prothaksinovska Stranka narodne snage (PPP) oformila vladu nakon što je pridobila tri manje stranke.

"Voljedli bismo objaviti formiranje koalicijske vlade jer imamo 254 mjesta u parlamentu", izjavio je on na konferenciji za novinare kojoj su također prisustvovali predstavnici triju manjih stranaka, javio je AP.

Samakova PPP našla se na čelu na prvim izborima u zemlji otkako je Thaksin svrgnut u vojnom udaru septembra 2006., osvajajući 233 mjesrta u donjem domu parlamenta koji broji 480 mjesta. Antithaksinovska Demokratska satranka dobila je samo 165 mjesta.

Obje stranke bore se da oforme koaliciju od izbora održanih 23. decembra.

Ruam Jai Thai Chart Pattana s devet mjesta, Matchima Thipataya sa sedam, i Pracharaj s pet, omogućili bi koaliciji pod vodstvom PPP-ukupno 251 ili 254 mjesta.

Troje pobjednika iz PPP-s diskvalificirala je izborna komisija u nedjelju, ali to nije bilo ozakonjeno tako da PPP zvanično zadržava 254 mjesta.

Ostali pobjednici iz PPP-a također bi se mogli suočiti s diskvalifikacijama dok komisija nastavlja svoje istrage široko raprostranjenih kršenja izbornog procesa, a posebno kupovine glasova. PPP, međutim, tvrdi da koalicija sada ima dovoljno mjesta čak i u slučaju da kandidati budu diskvalificirani.

Također izgleda da bi se Chart Tai stranka, koja je dobila 37 mjestra, mogla pridružiti grupi pod vodstvom PPP-a.

Predsjednik Chart Thai stranke, Banharn Silpa-archa, izjavio je kako "ne vidi nikakvih problema" u pridruživanju koaliciji ali da će zvanično objaviti stav svoje stranke 2. januara.

Glasnogovornik PPP-a Kuthep Saikrajang izjavio je da će, ukoliko se koalicija uspješno oformi, Samak definitivno postati premijer.

Izbori su suprotstavili Samaka, desničarskog političkog veterana, Abhisitu Vejjajivu, 43-godišnjem lideru Demokratske stranke, koji se obrazovao u Britaniji. To je najstarija tajlandska stranka.

Ključna ličnost na izborima, međutim, vjerovatno je Thaksin, koji živi u egzilu otkako ga je svrgnula vojska, koja ga je optužila za golemu korupciju i zloupotrebu vlasti.

Thaksin je ostao izuzetno popularan među ruralnim masama a kampanja PPP-a žestoko se usmjerila na njegov povratak u Tajland. Thaksin, koji se suočava s brojnim optužbama za korupciju, nedavno je izjavio kako razmatra opcije povratka kući.